Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Dutch Light – Christiaan Huygens, The Making of Science in Europe

23 september 2021 van 8:00 pm tot 9:30 pm

De besturen van de vereniging van de KIVI afdeling Geschiedenis der Techniek en van de vereniging Histechnica hebben het genoegen u uit te nodigen tot het bijwonen van een online voordracht te houden door de heer Hugh Aldersey-Williams, met titel:

Dutch Light – Christiaan Huygens, The Making of Science

Programma:     

19.30 uur:  U kunt vanaf dit moment aanloggen via MS Teams

20:00 uur:  Welkom en introductie

20.05 uur:  Voordracht door de heer Hugh Aldersey-Williams (Auteur van de biografie over Christiaan Huygens). De voordracht wordt in het Engels gehouden

21:00 uur:  Korte pauze

21:05 uur:  Afsluitende discussie

21:30 uur:  Einde voordracht

Voor het bijwonen van deze voordracht is aanmelden verplicht.

Hoe aanmelden

– Leden van KIVI dienen zich aan te melden via de KIVI website   

– Ook belangstellenden die niet lid zijn van KIVI, zijn welkom en kunnen zich daar aanmelden. Let op: er zijn geen kosten aan verbonden.

Samenvatting van de voordracht

Christiaan Huygens (1629- 1695) was een maker, een waarnemer en een denker, die cruciale bijdragen leverde aan de astronomie, optica, kansberekening en mechanica. Hij legde de grondslagen voor de moderne wetenschap en was in zijn theorieën zijn tijd ver vooruit.

De meeste mensen kennen Christiaan Huygens vooral van de uitvinding van de toepassing van de slinger in de tijdmeting, waarmee de nauwkeurigheid van de meeting enorm verbeterde. Ook is hij bekend om het ontdekken en verklaren van de ring van Saturnus, die hij bestudeerde met eigengemaakte telescopen.

Hugh Aldersey-Williams vertelt ons het verhaal van één van Nederlands belangrijkste, maar ook meest onderschatte en ondergewaardeerde wetenschappers. Hij neemt ons in de voordracht mee op reis door Huygens’ tijd en reconstrueert aan de hand van Christiaan’s werk het ontstaan van de moderne wetenschap in Europa.

Wat Christiaan bijzonder maakt is dat hij een Europese wetenschapper was, die veel tijd doorbracht in zowel Frankrijk als in Engeland. In Frankrijk was hij betrokken bij de oprichting van de Académie Royale des Science in Parijs en in Engeland was hij een van de eerste leden van de Royal Society of London.

Als Engelsman concludeert Hugh dat Christiaan de grootste wetenschapper was in het Europa van de zeventiende eeuw!

Informatie over de spreker, de heer Hugh Aldersey-Williams

Hugh Aldersey-Williams (1959) studeerde Natuurwetenschappen aan de universiteit van Cambridge. Hij schreef verschillende populair wetenschappelijke boeken zoals Periodic Tales dat een bestseller was en in tien talen werd vertaald. In 2013 verscheen het boek Anatomies, waarin hij de lezer meeneemt op een fascinerende ontdekkingsreis lang alle delen van ons lichaam. In 2016 verscheen het veel geprezen Het Getij – Wijsheid en wetenschap van eb en vloed. Het onderhavige boek – Dutch Light – verscheen in september 2020 bij uitgeven Picador en werd meteen vertaald in het Nederlands met de naam Een Eeuw van Licht – Het leven van Christiaan Huygens, bij Thomas Rap. Dit boek heeft vrijwel in alle grote landelijke dagbladen paginagrote lovende recensies gekregen.

Organisator

KIVI
Telefoon:
+31 (0)70 3919 900
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Online
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks een email met daarin de meest interessante industriele vakbeurzen, congressen, seminars en webinars die in de daaropvolgende 2 weken plaats vinden (voorbeeld).

Gelukt! Ter verificatie is zojuist een email naar jou verzonden. Controleer je 'Postvak in' of SPAM map om je aanmelding te bevestigen!