Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Wat is de (vernieuwde) Duitse regelgeving voor Metaal- en Machinebouw?

29 september 2020 van 1:30 pm tot 2:30 pm

Wat verandert er concreet?
Vanaf 30 juli 2020 zijn er een aantal gewijzigde regels van toepassing op het werken in Duitsland met werknemers.

Deze berust op de herziene richtlijn van de EU betreffende het uitzenden van werknemers naar het buitenland. De lidstaten is opgedragen deze richtlijn per 30-07-2020 om te zetten in nationaal recht. Met de herziene versie van de wet Arbeitnehmer-Entsendegesetz (AEntG) heeft de Duitse wetgever hieraan gevolg gegeven.

Wat verandert er met de komst van de EU-Detacheringsrichtlijn?
1. Naast de basisvergoeding omvat dit ook aanspraken op vakantiegeld, kerstbonussen en vuil- en risicobonussen.

2. Ook overwerktoeslagen moeten aan de gedetacheerde werknemers worden betaald.

3. Tegelijkertijd mogen kosten die tijdens een detachering worden gemaakt, zoals vervoer naar de werkplek of verblijfkosten, niet meer op het loon worden ingehouden.

4. Als het bedrijf zijn werknemers onderdak biedt of regelt, gelden in de toekomst ook de bepalingen van de ‘Duitse Werkplaatsverordening’. Dit is bedoeld om te voorkomen dat werknemers onder onwaardige omstandigheden worden gehuisvest. Zelfs het gebruik van een tussenpersoon ontslaat werkgevers niet van deze verplichting.

5. Ook nieuw: Als een werknemer voor meer dan twaalf maanden wordt gedetacheerd, gelden na deze periode alle door het Duitse arbeidsrecht voorgeschreven voorwaarden, met uitzondering van de voorschriften voor bedrijfspensioenregelingen. In gerechtvaardigde uitzonderingsgevallen kunnen werkgevers deze periode bij de douane met zes maanden verlengen.

6. In tegenstelling tot de situatie voor 30 juli 2020 gelden de nieuwe Duitse regels niet meer alleen voor de bouwsector, maar voor alle bedrijfstakken met algemeen bindende collectieve arbeidsovereenkomsten die in heel Duitsland gelden. De enige uitzondering zijn de langeafstandsvrachtwagenchauffeurs, voor wie in het kader van de detacheringsrichtlijn een apart gedefinieerde regeling geldt.

Let op!
Bij werk in Duitsland gelden andere procedures, regelgeving en verplichte inschrijvingen dan in Nederland. Vrij verkeer van diensten en leveringen is toegestaan, dankzij Europa. Er moet hierbij echter op enkele Duitse bepalingen worden gelet, die per 30 juli 2020 deels veranderd zijn

Waarom deze online training?
Deze online training is dé voorbereiding voor het begin van metaal- of machinebouw werkzaamheden. In Duitsland wordt streng gecontroleerd op handhaving Duitse regels. Voorkom eenvoudig hiermee onnodige boete’s. Ook kan het werk worden stilgelegd en komt het bedrijf op een zwarte lijst waardoor werken voor de Duitse overheid drie jaar lang niet mogelijk is.

Meld je hier aan voor het webinar op 29 september om 13.30 uur (gratis deelname voor leden van Metaalunie).

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks een email met daarin de meest interessante industriele vakbeurzen, congressen, seminars en webinars die in de daaropvolgende 2 weken plaats vinden (voorbeeld).

Gelukt! Ter verificatie is zojuist een email naar jou verzonden. Controleer je 'Postvak in' of SPAM map om je aanmelding te bevestigen!