Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

ISO 45003: Internationale norm aanpak werkdruk en ongewenste omgangsvormen

10 september 2020 van 11:00 am tot 12:00 pm

Webinar ISO 45003: Internationale norm aanpak werkdruk en ongewenste omgangsvormen

Een medewerkster van een magazijn van een supermarktketen meldt zich ziek en vertelt de bedrijfsarts na enig aandringen dat ze gepest wordt op het werk. Vanwege een stofwisselingsziekte heeft ze zwaar overgewicht. Sommige collega’s noemen haar een vette koe en bij traktaties slaan ze haar over want ‘ze is al veel te dik’. Niet iedereen doet eraan mee maar niemand neemt haar in bescherming, ook de leidinggevenden niet. Zeker met de komst van het just in time systeem van de winkels is het magazijn 24/7 in bedrijf. De werkdruk is hoog en vooral beperkt houdbare producten moeten op tijd de vrachtauto’s in. Het ergst is de situatie voor de nu zieke medewerkster als er stress ontstaat omdat het digitale systeem dat de voorraden en leveringen aangeeft hapert. En dat gebeurt nogal eens. Vooral ’s nachts als er minder ict’ers beschikbaar zijn om storingen op te lossen. In deze wat chaotische situatie roepen enkele collega’s dan bijvoorbeeld dat zij in de weg staat met haar dikke kont. Een keer werd ze ook ruw aan de kant gedrukt. Na melding van de bedrijfsarts aan het management van het magazijn dat er sprake was van ziekte door pesten op het werk reageerde deze dat ze er niks mee konden. De medewerkster in kwestie vonden ze overgevoelig en de collega’s die de opmerkingen naar haar maakten bedoelden het heus niet zo, waren van het type ruwe bolster blanke pit. De medewerkster werd ‘een gevalletje’ van lang ziekteverzuim.

Wanneer het bedrijf gewerkt zou hebben volgens de ISO-normen 45001 en 45003 zouden ze in een vroeg stadium al ontdekt hebben dat het werken in shifts extra aandacht vraagt en er stressvolle situaties kunnen ontstaan wanneer medewerkers onvoldoende instrumentarium hebben om hun werk goed te doen zoals een goed werkend ICT-systeem inclusief beschikbare ict’ers bij haperingen. En dat stress een voedingsbodem kan zijn voor pestgedrag. Zeker in combinatie met het niet ingrijpen van leidinggevenden.

Wilt u ook weten wat er in de conceptversie van ISO 45003 staat en wat het voor uw organisatie kan betekenen? Wilt u weten waarmee deze norm zich onderscheidt? Wilt u actief een bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van deze norm en andere gerelateerde normen? Op donderdag 10 september a.s. om 11.00 uur organiseert NEN een webinar om deze en andere vragen te beantwoorden en een toelichting te geven

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks een email met daarin de meest interessante industriele vakbeurzen, congressen, seminars en webinars die in de daaropvolgende 2 weken plaats vinden (voorbeeld).

Gelukt! Ter verificatie is zojuist een email naar jou verzonden. Controleer je 'Postvak in' of SPAM map om je aanmelding te bevestigen!