Een alarmerend rapport van het IPCC over klimaatverandering en de inmiddels zichtbare gevolgen daarvan. Ook weer deze zomer met wateroverlast, grote hitte en bosbranden.
De roep om duurzamer produceren en consumeren en een circulaire economie wordt groter. Maar is met duurzaamheid en circulariteit wel business te bedrijven?
Vier masters laten hun stem hierover horen tijdens verschillende STEM van de Master’s, die we dit najaar organiseren rondom de businesskanten en -kansen van duurzaamheid en circulariteit.
Anders kijken
Geanne van Arkel neemt je in deze masterclass mee hoe zij mensen heeft meegekregen om op een andere manier naar innovatie te kijken op zowel product, proces als business model gebied. Hierbij maakt ze gebruik van de intrinsieke motivatie van mensen op basis van hun eigen ambitie en inspireert ze hen door kennis te delen dankzij meer dan 3,8 miljard jaar R&D.
Wanneer is productontwikkeling echt circulair en duurzaam?
Het toepassen van Biomimicry Design Thinking leidt tot inspirerende inzichten en zorgt ervoor dat innovaties geen nieuwe problemen veroorzaken, maar juist positief bijdragen aan de ecologische en maatschappelijke uitdagingen van deze tijd. Op basis van haar ervaringen van biomimicry deelt ze inspirerende voorbeelden die laten zien hoe juist de natuur als mentor, model en maatstaf de beste oplossingen genereert.
Regenererend werken
Klimaatpositief, natuurinclusief en maatschappeljik verantwoord innoveren lijkt complex, maar met de natuur als inspiratiebron en de doelstellingen van de Sustainable Development Goals als wenkend perspectief, is het voor iedereen mogelijk regenerend te werken en bij te dragen aan een inspirerende en succesvolle aanpak of organisatie die bijdraagt aan de wereld die we willen nalaten aan onze achterkleinkinderen.
Businesskanten & -kansen
Dit is de derde STEM van de Master uit een vierluik over de businesskanten en -kansen van duurzaamheid en circulariteit. In de eerste gaf Gabby van Meer (23 september) inzicht in de manier waarop je met bestaande bedrijfsmiddelen al bijdragen aan duurzaamheid en circulariteit kunt leveren.
Tijdens de tweede STEM van de master (13 oktober) liet Erick Wuestman zijn STEM horen over hoe je als onderdeel van een supply chain invloed hebt op de duurzame en circulaire prestaties van jezelf, je leveranciers en je afnemers.
Werk maken van duurzaamheid
Ook Geanne zal ingaan op de rol van de eigen organisatie en zeker ook in op die van de mens op het werken aan duurzaamheid en circulariteit. En op de keuzes die je vanuit een bedrijf hiervoor moet maken. Joline Frens laat ons daarbij interactief ontdekken hoe je hier handen en voeten aan kunt geven binnen de eigen organisatie tijdens de STEM van de Master op donderdag 16 december.
Deelnemen?
Deelname aan de ‘STEM van de Master’ is voor community deelnemers (eXplain en eXpand) in het programma inbegrepen.
Geen deelnemer aan dit programma? Bekijk dan ons extra voordelige aanbod om aan deze masterclass deel te kunnen nemen via de link op onze website.