Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Waterstof in NL: Energie voor de nabije toekomst?

25 maart 2021 van 1:30 pm tot 5:30 pm

Er staat een punt op de horizon getekend: in 2050 moet er wereldwijd 95% minder CO2 uitstoot zijn dan in 1990. Dus ook in Nederland.
Hoe bereiken wij dat doel?

Klimaatplan/-wet

Na een jaar polderen over het klimaatplan met louter belangengroepen (de enige wetenschapper is teleurgesteld opgestapt) heeft de regering een klimaatwet opgesteld met een decentrale benadering. Nederland is ingedeeld in ca. 36 regio’s, die elk voor zich een Regionale Energie Strategie (RES) moeten opstellen en die voor eind 2021 publiceren. Hierin moet worden aangegeven hoe in die regio’s de energietransitie gerealiseerd gaat worden. Elke RES moet de duurzame opwekking voor die regio in kaart brengen. Wind op zee mag daarbij niet meegenomen worden.

Het is duidelijk dat het praten en polderen niet tijdig de oplossingen gaan opleveren. In plaats van praten vanuit aannames en eigen belang is het nu de hoogste tijd voor wetenschappelijke kennis en expertise met betrekking tot wat wel en niet mogelijk en/of wenselijk is. KIVI afdeling Elektrotechniek geeft hierbij een voorzet.

Delta plan

De Regionale Energie Strategie (RES) veroorzaakt een erg versnipperd beleid. Heel veel instanties moeten hetzelfde wiel uitvinden. Dit kost veel tijd, geld en levert geen integraal plan op.

Het team waterstof van KIVI afd. E wil een andere weg naar dat doel afleggen. Team Waterstof van KIVI afd. E pleit voor een Deltaplan, op dezelfde manier waarop de Deltawerken zijn gerealiseerd, t.w. centrale regie met ruimte voor lokale specificaties.

In dit nieuwe Deltaplan wordt niet alleen opwekking, maar vooral ook transport en opslag van duurzame energie meegenomen. Het gasnet ligt er al en komt in alle uithoeken van Nederland. Waarom dat gasnet opbreken en een nieuw elektriciteitsnet daarvoor in de plaats leggen? Dit brengt hoge kosten met zich en alle straten moeten opengebroken worden. Het elektriciteitsnet is eigenlijk heel instabiel, maar is door voortreffelijke regelsystemen in Nederland zo stabiel dat elektriciteit bijna altijd beschikbaar is. Maar als de belasting extreem toeneemt en sterk wisselend wordt door bijvoorbeeld zonnepanelen, elektrische auto’s en warmtepompen dienen daar ism de netwerkbedrijven gedegen integrale plannen voor gemaakt te worden.

Waterstof

Ons Team wil nu het juiste pad inslaan voor de toekomst en pleit voor waterstof als energiedrager. “Waterstof is duur”wordt gezegd. Maar er zijn meerdere onderzoeken die een veel hogere efficiency van elektrolyse voorspellen. We staan hier nog aan het begin van diepgaande Research & Development.

Het wijd vermaasde gasnet (van Gasunie) is geschikt te maken voor transport van waterstof en tevens wordt langdurige opslag van energie mogelijk (van zomer naar winter), terwijl accu’s geschikt zijn voor kortdurende opslag (bijv. dag/nacht).

Zet windenergie op zee grotendeels om in waterstof en breng dat aan land. Verdere distributie richting industrie en huishoudens gaat door het bestaande gasnet. In de oudere bestaande huizen kunnen waterstof cv-ketels geïnstalleerd worden, al of niet in hybride uitvoering.

Symposium

In dit symposium worden de gas- en elektriciteitsnetwerken besproken, de eerste ervaringen met een wijk verwarmd d.m.v. waterstof cv-ketels en de mogelijkheden van andere systemen van omzetting van elektriciteit naar waterstof bij een hogere efficiency dan bij conventionele elektrolyse.

De dagvoorzitter treed op de heer Arjen Boesveld Hogeschool Utrecht, docent en onderzoeker duurzame energie

De sprekers zijn:

1e spreker Adriaan de Bakker Gasunie, senior Advisor Strategy

2e Spreker Kees Boer projectleider wijk Nijstad-Oost in Hoogeveen met “Verwarming d.m.v. waterstof.”

3e spreker: Prof. F.M.(Fokke) Mulder van TU Delft, Technische Natuurkunde met “Nieuwe systemen in ontwikkeling bij omzetting elektriciteit in waterstof.”

Gegevens

Datum:
25 maart 2021
Tijd:
1:30 pm tot 5:30 pm
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
https://www.kivi.nl/afdelingen/elektrotechniek/activiteiten/activiteit/waterstof-in-nl-energie-voor-de-nabije-toekomst

Organisator

KIVI
Telefoon:
+31 (0)70 3919 900
Bekijk de site van Organisator

Locatie

KIVI gebouw
Prinsessegracht 23
Den Haag, 2514 AP Nederland
+ Google Maps
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks een email met daarin de meest interessante industriele vakbeurzen, congressen, seminars en webinars die in de daaropvolgende 2 weken plaats vinden (voorbeeld).

Gelukt! Ter verificatie is zojuist een email naar jou verzonden. Controleer je 'Postvak in' of SPAM map om je aanmelding te bevestigen!