Congres Het Nieuwe Produceren focust op ‘upcycling’

Duurzaam betekent in onze beleving nog te vaak houdbaar. Maar willen we nog rondrijden in vervuilende diesels uit de jaren negentig? En moeten we nog steeds fabrieken bouwen die twintig, dertig, veertig of zelfs vijftig jaar meegaan? Het congres Het Nieuwe Produceren 2018  op 19 april in Scherpenzeel gaat over Upcycling. Soms moeten we bestaande producten afbreken, om te kunnen verbeteren.  

Recycling betekent nog te vaak ‘downcycling’: hergebruik van materialen in producten met een lagere toegevoegde waarde. De grondstof degradeert als het ware. Ook het klassieke recyclen kent nadelen. Producten herleiden naar hun oorspronkelijke grondstof is namelijk in veel gevallen energieslurpend.

De staat waarin het recycleproces nu verkeert, moet en kan anders. Zodoende richten steeds meer grote organisaties, maar ook kleine bedrijven, zich op ‘upcycling’. Hierbij krijgt een grondstof een hogere zuiverheid dan voorheen. Denk bijvoorbeeld aan die dieselauto uit de jaren ’90. Deze kan men uit elkaar halen en de materialen hergebruiken in nieuwere en veel efficiëntere auto’s.

‘Niet compenseren, maar accelereren’

Kennisplatform ‘Het Nieuwe Produceren gaat op 19 april tijdens haar congres in Scherpenzeel onder andere op zoek naar voorbeelden van upcycling. Onder het motto ‘Niet compenseren, maar accelereren’ komen die dag verschillende sprekers aan het woord die vanuit hun eigen expertise ingaan op het thema.

De dag wordt geopend met een lezing door televisiemaker Rob van Hattum (VPRO Tegenlicht). Met zijn documentaires ‘Afval=Voedsel’ vestigde hij tien jaar geleden de aandacht op het idee van cradle-to-cradle, een gedachtegoed dat inmiddels wijdverspreid is. Maar hoe kijkt hij inmiddels aan tegen deze beweging?

In de middag volgt onder andere een lezing van prof. Henk Akkermans (World Class Maintenance). Volgens hem kan de enorme hoeveelheid beschikbare data ons helpen om verouderde industriële installaties te verbeteren, zodat ze ook in de toekomst zullen voldoen aan de steeds hogere eisen op het gebied van veiligheid, energie-efficiëntie en het verkleinen van de CO2-afdruk.

Verder zal Petrus Postma (Bloc) een presentatie verzorgen over CO2 als grondstof, volgens hem misschien wel de ultieme vorm van upcycling. Momenteel wordt er wereldwijd onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor CO2 als grondstof, en inmiddels zijn ook de eerste investeringsprojecten van de grond gekomen.

De afsluitende lezing wordt verzorgd door Rob Stevens (Wepa). Wepa Nederland produceert al meer dan tachtig jaar hygiënepapier en innovatieve oplossingen voor toiletruimten. Het bedrijf is toonaangevend op het gebied van duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zo produceert het bedrijf bijvoorbeeld hygiënepapier dat cradle-to-cradle gecertificeerd is. Maar wat zijn precies de beweegredenen van de papierproducent?

Verkiezing

Speciale aandacht is er tijdens het congres voor de Enlightenmentz of the Year 2018. Deze duurzaamheidsverkiezing is bedoeld om producten en processen die de groene industriële revolutie kunnen veroorzaken een duwtje in de rug te geven. Aan het eind van het congres worden de winnaars van de verkiezing bekend gemaakt.

Meer informatie over het congres vindt u op: www.hetnieuweproduceren.nu/jaarcongres

Bron: Duurzaam Nieuws

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden