Kien Innovatiecongres: we gaan van elektrotechniek naar informatietechniek

Verslag Kien Innovatiecongres

Het Kien Innovatiecongres 2016 richtte de blik op de toekomst. Wat gaat nieuwe technologie brengen en wat kan de installatiebranche ermee?

Eén ding was duidelijk tijdens het Innovatiecongres: de ontwikkelingen in de techniek gaan momenteel razendsnel en de installatiebranche moet moeite doen deze bij te benen. Smart grids, smart cities, het Internet of Things, fotonica, virtual & augmented reality… Het kwam allemaal aan bod. “ We gaan van elektrotechniek naar informatietechniek”, was meerdere keren te horen.

‘Andere fase’

“De komende jaren worden gaaf”, belooft keynote speaker Martijn Aslander. “We gaan als mensheid een ander fase in. Ontwikkelingen gaan zo snel dat plannen maken geen zin heeft. Projecten zullen nooit af zijn, ze gaan permanent in bèta-fase verkeren.”

‘Nieuw techologietijdperk’

“We zitten aan de vooravond van een nieuw technologietijdperk voor de wereld” , vindt ook Ewit Roos. Hij belichtte de ontwikkelingen in de fotonica. “Door fotonica raakt steeds meer met elkaar verbonden. We gaan verbinden, meten en zien wat eerst nog niet te verbinden, te meten en te zien was.” Ewit Roos is ervan overtuigd dat deze ontwikkelingen gevolgen heeft voor de installatiebranche. “Businessmodellen gaan veranderen. De klassieke situatie was: een installatie kopen en deze financieren. Dit verandert in: pay per use, service fee.”

Kennis delen

Roos benadrukt dat het delen van kennis steeds belangrijker wordt. “Niet omdat je elkaar zo aardig vindt, maar omdat het moet. De kennisintensiteit wordt zo groot dat je het niet meer in je eentje kunt bijbenen. Every company needs to be a software company.”

Smart cities

De huidige trends, zoals zorg op afstand en smart cities, zorgen volgens Roos voor kansen. De installateur moet opletten niet gedomineerd te worden door de aannemer.“Volgens mij hebben jullie goud in handen”, aldus Roos. “Het is nu zaak na te denken over diensten die inspelen op de huidige trends, en hoe deze te faciliteren.”

Smart grids

Ook smart grids bieden kansen voor de installatiebranche. Dat werd onder andere duidelijk tijdens de presentatie van Marjolein Hulsebosch (Stedin). “Netbeheerders zitten zeker te wachten op jullie ideeën. Het stuurbaar maken van apparaten achter de meter is bijvoorbeeld een interessante ontwikkeling waar de installatiebranche op kan inspelen.”

Van producten naar diensten

Installateurs moeten hun klanten nog wel beter leren kennen, vindt Ger Bongers. Hij is ondernemer en bestuurslid bij Kien. “We moeten niet meer denken in producten maar in diensten. Je moet omdenken, anders denken. Breder denken dan je eigen branche. Waarom zou je bijvoorbeeld niet samenwerken met een aannemer?” “Als je in de elektrotechniek actief bent, betekent dat eigenlijk dat je een eeuwige student bent”, aldus een van de deelnemers.

‘Gewoon doen’

“We kunnen als installatiebranche koploper zijn bij de vernieuwing”, concludeert Adrie van Duijne, directeur van Stichting Kien. “Daar kun je heel lang over praten, maar laten we het gewoon maar gaan doen. We hebben de kennis en kunde. En laten we niet vergeten de jeugd erbij te betrekken.”

Het Kien Innovatiecongres was donderdag 9 juni in DeFabrique in Utrecht. Er werden niet alleen lezingen gegeven, maar er was ook een doorlopende informatiemarkt.

Bron: Installatiejournaal

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden