Tsunami aanmeldingen technische universiteiten

Het aantal vooraanmeldingen voor de studie werktuigbouw bij technische universiteiten is al bijna meer dan verdubbeld ten opzichte van 2014. De studentenraad van de TU Delft spreekt van een ‘ware tsunami, die zowel studenten als docenten zorgen baart’. De studentenraad wil dat er een numerus fixus wordt ingesteld. Gelukkig geeft het College van Bestuur aan dat dit geen oplossing is, omdat de arbeidsmarkt grote behoefte heeft aan afgestudeerde werktuigbouwkundigen. Uitbreiding zou wel een mogelijkheid kunnen zijn. Daarbij wordt gedacht aan het leegstaande voormalige Legermuseum in de binnenstad van Delft, aldus De Telegraaf. Ook de studies lucht- en ruimtevaart en klinische technologie hebben al veel meer aanmeldingen dan er plekken beschikbaar zijn.

FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink heeft dit bericht met verbazing gelezen: “Het is geen verrassing dat technische studies in trek zijn. Afgelopen jaren groeit het aantal studenten dat een technische studie wil doen. Het was te voorspellen dat dit ook voor het komende studie jaar het geval zal zijn. Ik deel de opvatting van het College van Bestuur dat een numerus fixus onaanvaardbaar is. Maar uit de berichtgeving spreekt nog geen gevoel van urgentie. Het komt op mij over of er nog geen plan ligt. Of ze nu pas gaan nadenken over eventuele uitbreiding. Daar had al lang over nagedacht moeten zijn. De bedrijven uit de technologische industrie staan te springen om goed opgeleide medewerkers. Je kunt dan niet zeggen; het past nu even niet in de gebouwen en onderwijsschema’s, dus we laten er minder toe. Als een bedrijf een extra order krijgt zetten ze ook alles op alles om dat voor elkaar te krijgen. Nee zeggen is dan geen optie. Ik zal nog volgende week langs gaan bij de voorzitter van het College van Bestuur om de situatie te bespreken en te kijken of en waar wij de helpende hand kunnen bieden.”

Bron: FME

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks een email met daarin de meest interessante industriele vakbeurzen, congressen, seminars en webinars die in de daaropvolgende 2 weken plaats vinden (voorbeeld).

Gelukt! Ter verificatie is zojuist een email naar jou verzonden. Controleer je 'Postvak in' of SPAM map om je aanmelding te bevestigen!