Rapidpro toont wat maakindustrie kan met 3D printen

Rapidpro en 3D printen

Met ruim 80 exposanten en wederom een uitgebreid lezingenprogramma, beleeft Rapidpro op 7 en 8 maart haar achtste editie in de Koningshof in Veldhoven. Rapidpro is de vakbeurs met oplossingen voor alle fases van prototyping, (low volume) productie en productontwikkeling.

Hierbij komen diverse additive manufacturing technieken aan bod. Denk aan hierbij aan 3D-printen, lasercladden, FDM, EBM en SLS. Maar ook technieken als CNC frezen, gieten en vacuümvormen zijn vertegenwoordigd. Daarbij worden oplossingen als virtual prototyping, metrologie, kwaliteitswaarborging en software zeker niet vergeten. Speciale aandacht gaat dit jaar naar toepassingen in de machinebouw & maakindustrie, medische industrie, transport & logistiek en bouw & architectuur.

Dit jaar ligt de focus onder andere op industrialisatie van 3D printen en tooling. In die richting ontwikkelt de technologie zich steeds meer. “We zien het vooral als onze taak om bezoekers te informeren over wat de maakindustrie kan met 3D printen”, zegt Els van de Ven, beursmanager bij Rapidpro-organisator Mikrocentrum.

Verschuiving

Additive manufacturing verovert steeds meer terrein in de industrie. Waar deze techniek tot voor kort vooral werd ingezet bij het maken van prototypes, vindt er een verschuiving plaats naar toepassingen binnen productieprocessen. Zo worden van oorsprong dure en productietijd-intensieve maatwerk producten als protheses, bruggen en (onderdelen van) voertuigen inmiddels met succes 3D-geprint. De exposanten en het uitgebreide congresprogramma bieden de Rapidpro-bezoeker een compleet overzicht om deze technieken met succes in zijn productieprocessen te integreren.

Onderhoudsbedrijf marine

Alle 3D printtechnieken die voor de B2B markt interessant zijn, zijn te zien bij de exposanten of komen aan bod in het lezingenprogramma aan bod. Van 3D printtechnieken voor prototyping tot en met low volume en on demand manufacturing. Hierbij gaat het zowel om praktische toepassingen als verdieping in de techniek. Zo geeft Ben Jansen van het ministerie van Defensie/Koninklijke Marine een presentatie over hoe het onderhoudsbedrijf van de Koninklijke Marine 3D printen inzet. “In het onderhoudsbedrijf van de Koninklijke Marine zijn we constant bezig om het onderhoud zo efficiënt mogelijk uit te voeren. Dit kan alleen maar als je als bedrijf innoveert. Binnen het Marinebedrijf zijn er afdelingen die zich in het productieproces bezig houden met innoveren. Een van die afdelingen houd zich bezig met 3D-ontwikkelingen, waaronder het 3D-scannen/reverse engineering en 3D-printen. Tijdens de presentatie leg ik uit hoe het Marinebedrijf deze technieken toepast binnen de organisatie.”

De verdiepingsslag komt aan bod in onder andere de lezing van professor van Jan Van Humbeeck (KU Leuven). Hij gaat met name in op wat er metallurgisch gebeurt met het metaalpoeder als dat gesmolten wordt tijdens het SLM proces en waarom warmtebehandeling tot andere eigenschappen leidt dan bij andere technieken.

Programma

Op dag 1 van de beurs (woensdag 7 maart) ligt de nadruk in het congresprogramma op de toepassing van 3D printen voor metalen werkstukken. Ton Peijnenburg van VDL ET gaat in op de kansen van AM voor hightech apparatuur. Thomas Bossuyt van Metal Technics 3D spreekt over de combinatie van 3D metaalprinten met CNC bewerken en plaatwerk. Arnaud Kooij, directeur Layertec, presenteert de Desktop Metal 3D metaalprinttechnologie.
De tweede dag (donderdag 8 maart) staan de verschillende 3D printtechnologieën op het programma, met onder meer RDM Makerspace in Rotterdam waar de eerste door Lloyds gecertificeerde scheepsschroef is geprint. Keynotespreker is Jaap Bulsink van K3D, de net gestarte AM dochter van Kaak Groep. Tom Bruijne van Laser Cladding Venture schetst de mogelijkheden van laser metaal depositie. Peter van Olm van Olmia Robotics vertelt welke toepassingen van collaboratieve robots er zijn binnen de 3D-markt.

Rapidpro vindt plaats op woensdag 7 en donderdag 8 maart in NH Conference Centre Koningshof, Veldhoven. De openingstijden zijn op beide dagen van 9.30 tot 17.00 uur. Zie voor alle overige informatie de website van het evenement.

Bron: MetaalNieuws

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden