TechniShow 2016 toont oplossingen voor kortere doorlooptijden en hoge kwaliteitseisen

TechniShow 2016 – aandacht verschuift van bewerkings- naar procesoptimalisatie

De aandacht verschuift van bewerkings- naar procesoptimalisatie, zoals exposanten op TechniShow 2016 laten zien. Doorlooptijden worden korter, series kleiner en de kwaliteitseisen gaan omhoog. Dit dwingt maakbedrijven om anders te gaan werken.

De tijd van grote series maken is voor veel bedrijven voorbij. Klanten zullen nog wel honderden of duizenden stuks op jaarbasis bestellen, maar dan wel geleverd in pakketjes van enkele tientallen, hooguit honderden stuks. Risico’s van voorraden worden bij de toeleverancier neergelegd. En levertijden zijn desondanks vaak korter. Dit betekent dat er geen tijd meer is om lang bezig te zijn met machines instellen, laat staan veel proefproducten maken. Producten moeten meteen goed van de machine komen. En de logistiek van de ene naar de andere bewerking moet optimaal zijn.

Integrale aanpak van het proces

De focus verschuift van cyclustijd naar procestijd, constateert men bij Bemet International, een van de exposanten op TechniShow 2016 (15 t/m 18 maart, in de Jaarbeurs in Utrecht). Dat betekent dat je de informatiestromen door het bedrijf anders gaat inrichten. Bemet is onder andere leverancier van het ERP-systeem Plan-de-CAMpagne dat is afgestemd op de metaalverwerkende industrie, van CAM-pakketten en sinds enkele jaren ook van de werkplaatsautomatiseringssoftware APM+.

Dat is in feite de tool waarmee Bemet de datastroom door het bedrijf optimaliseert en kennis die nu veelal nog op de werkvloer aanwezig is, centraliseert in één systeem. Van de administratieve verwerking van de order tot en met de productiedata zoals machineprogramma’s. John Hazebroek, mede-directeur van Bemet, ziet de komende jaren de softwaretools die maakbedrijven tegenwoordig gebruiken, integreren. Wat je programmeert, komt uit het ERP-pakket. De meest efficiënte gereedschappen komen uit APM, waarin je voorkeursgereedschappen vastlegt. Hetzelfde geldt voor gestandaardiseerde opspanmiddelen. De software zorgt dat de juiste NC-programma’s naar de machine gaan.

“Zo gaan we van deel- naar procesoplossingen”, vat John Hazebroek deze aanpak samen. Dat mes snijdt aan twee kanten. Bedrijven kunnen de bezetting van hun machinepark optimaliseren. Daarnaast concentreren ze op deze manier de kennis in IT-systemen en bij de werkvoorbereiding. Er hoeft hierdoor minder op de werkvloer geprogrammeerd te worden, wat een oplossing is voor het toenemend tekort aan geschoolde vakmensen maar ook de basis vormt voor een consistente werkwijze.

Integratie technologieën in één machine

De machinebouwers spelen op deze trend in door alsmaar meer technologieën in hun machines te combineren. Mazak heeft jaren geleden de trend gezet met de eerste Integrex, die inmiddels leverbaar is in een uitvoering waarmee naast gefreesd en gedraaid ook 3D metaal geprint kan worden. Mikron (GF Machining Solutions) heeft het gecombineerd frezen en draaien nu ook geïntegreerd in de Mill P800.
Het Oostenrijkse WFL gaat nog een stap verder met de M80 Millturn Laser. De machinebouwer bouwt een diodenlaser met een vermogen van 10 tot 40 kW in dit draaifreescentrum. Daarmee kan niet alleen 3D metaal worden geprint, maar kunnen ook andere laserbewerkingen worden gedaan, zoals het lokaal harden. Al deze ontwikkelingen zijn erop gericht om slimmer te produceren met kortere doorlooptijden.

Meten in de werkplaats

Kleinere series maken en onbemand werken leidt vaak tot een hogere druk op de meetkamers. Want tegelijkertijd met het afnemen van de seriegroottes nemen de kwaliteitseisen toe. Voor Ben Verduijn van Renishaw Benelux betekent dit simpelweg dat je veel meer in de machine moet gaan meten. Het denkt dat je daarmee én een bottleneck bij de meetkamer weghaalt én een gereedschap in handen krijgt om je proces te verbeteren.

Renishaw onderscheidt vier trappen in de piramide: aan de basis zorg je voor optimale machinecondities door regelmatig de machine te kalibreren. Met gereedschap- en product meten in de machine voorkom je niet alleen fouten, maar krijg je eveneens inzicht in hoe nauwkeurig de machine blijft. Stap 3 en 4 zijn dan in procescontrole, bijvoorbeeld op gereedschapbreuk, en post proces monitoring.

Ben Verduijn: “Het proces vastleggen is belangrijk. Daardoor ga je zien wat er in het proces gebeurt, waardoor er fouten of afwijkingen ontstaan en zul je op termijn machinefouten uit het proces elimineren.” De tijdinvestering die het meten op de machine vraagt, weegt in zijn ogen niet op tegen de voordelen die dit brengt voor zowel de doorlooptijd van de productie als ook de kwaliteit.

“Door het proces vast te leggen en te monitoren, zie je een trend ontstaan. Je ziet aankomen dat het fout gaat.” In de ideale situatie is er volgens Renishaw zoveel vertrouwen in het proces, dat bij onbemand werken de werkvoorbereider zonder meer de startknop bij het eerste product durft in te drukken. Wetende dat first time right mogelijk is.

Geld verdienen in de werkvoorbereiding

Is de controle van een werkstuk in de meetkamer wel noodzakelijk, dan wordt ook dit vanuit de werkvoorbereiding aangestuurd. Mitutoyo heeft bijvoorbeeld intelligente software ontwikkeld die op basis van een CAD-model geautomatiseerd het meetprogramma voor de coördinaten meetmachine schrijft. Daarmee win je tot 95% van de programmeertijd voor de meetkamer. Meetprogramma’s worden al meteen gemaakt bij het programmeren van de onderdelen. Er zal dus nog meer in de werkvoorbereiding gaan gebeuren. Daar wordt het geld in de toekomst verdiend.
Op de TechniShow 2016 is bijzondere aandacht voor procesoptimalisatie, bijvoorbeeld bij de ontbijtsessies op woensdag en donderdag. TechniShow 2016 is de vakbeurs van de Federatie Productie Technologie FPT-VIMAG. TechniShow 2016 vindt plaats van 15 tot en met 18 maart in de Jaarbeurs Utrecht. Meer informatie: www.technishow.nl

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden