Wereldpodium voor kennis uit Nederland

Nederlandse kennis op de Hannover Messe 2016

Hoe vinden HO-instellingen, bedrijven en beleidsmakers elkaar om nog slimmer te innoveren en de toekomst van kennis vorm te geven? Wat betekenen Big Data en de omwentelingen die dat brengt? 25 april, op de ‘Wissenstag’ van de Hannover Messe agendeert ScienceGuide dit en nog veel meer.

Zondag 24 april opent president Obama de Hannover Messe, de grootste bijeenkomst van high tech kennis en bedrijven ter wereld. De volgende ochtend opent hij met Kanzlerin Angela Merkel het USA-paviljoen, waarin Amerika als het partnerland van 2016 zich presenteert. Meteen na deze feestelijke start begint – direct naast datzelfde paviljoen – het programma dat ScienceGuide met zijn partners organiseert. De Messe begint daarmee heel bewust met het leggen van een inhoudelijke focus op kennis en de toepassing van kennis in Industrie 4.0, want zonder deze geen innovatie, geen doorbraken naar nieuwe processen en producten en naar ‘smart industry’.

Obama’s ogen glanzen

Nu ons land dit jaar ‘president van Europa’ is, krijgt de Wissenstag extra kleur. De samenwerking met de USA en met de Europese partners staat daarin centraal. Samen met het Platform Bèta Techniek en ScienceGuide is dit jaar de STEM Education Coalition van de USA de producent van deze dag en de themata die daarin voorop staan. In deze Amerikaanse coalitie zijn onder meer Microsoft, Texas Instruments en ExxonMobil actief om de onderwijskwaliteit en het enthousiasme voor bètatech te versterken. STEM-chef James Brown zegt hierover: “De president gelooft er zelf in. Zijn ogen gaan glanzen als hij in speeches en gesprekken vertelt over ‘STEM’, over onderwijs, technologie en innovatie. De White House Science Fair is echt helemaal zijn ding!”

Op het programma staan onder meer een keynote van ‘watergezant’ Henk Ovink, die voor President Obama een groot innovatieproces in gang hielp zetten op het gebied van water, klimaat en bescherming van kusten en steden in de USA. Hoe hij het triple helixconcept daarin centraal kon stellen en dit nu vertaalt naar wereldwijde klimaat- en waterprojecten zal centraal staan in zij betoog. Lees zijn interview daarover met ScienceGuide hier.

Big Data en het heelal

Het thema Big Data komt nadrukkelijk aan de orde vanwege de impact op zowel de wetenschap, de kennistoepassingen, innovatie en nieuwe bedrijvigheid. James Brown van de STEM Coalition zegt daar over: “Iedereen moet ervaren hoezeer de samenleving én de arbeidsmarkt van onze tijd ‘data-driven’ zijn. Mensen met een bèta-technische basis kunnen daarin veel beter hun weg vinden, ook buiten klassieke ‘techjobs’. Alle beroepen zijn daardoor gedigitaliseerd, ‘embedded’ met data-behandeling, technologie en ‘numerical literacy’. De nieuwe economie en banen hangen samen met het koesteren, beweren en ontplooien van data, iedereen is een soort ‘data-curator’ aan het worden. Die sleutelvaardigheid hangt nauw samen met bèta-technische knowhow.” In het programma staan daarom presentaties vanuit de Duitse expertise op dit gebeid bij Siemens en input vanuit de academische analyses en vernieuwingen van de toepassingen daarvan bij de Utrecht Data School bij de UU.

Een uniek voorbeeld van triple helix ontwikkeling en een grote ‘leverancier’ van big data voor wetenschap en innovatie wordt gevormd door de nieuwste trends in de ruimtevaart. Topkennis uit de wetenschap, technologisch vernuft en toepassingen daarvan in hightech bedrijven en overheden die lange termijn beleid en investeringen plegen worden in de ruimtevaart bijeengebracht. De Wissenstag agendeert de lessen en inspiratie hieruit met een optreden van de Nederlandse ‘kometenlander’ Koen Geurts, de alumnus van Fontys die vanuit het Duitse Ruimtevaartcentrum DLR in Keulen onder meer de sonde Philae op de komeet 67/P liet afdalen. Deze primeur van Europese technologie in het heelal werd door het blad Science uitgeroepen tot de wetenschappelijke prestatie van het jaar 2014. U leest zijn interview met ScienceGuide hier.

Europa slaat handen ineen

De dag wordt afgerond met een feestelijk moment. Niet alleen in de USA heeft men met de STEM Education Coalition de samenwerking in triple helix verband tussen onderwijs, bedrijven en overheid ontdekt om jongeren aan te moedigen technologie en bètavakken te studeren. Ook in Europa is de samenwerking nu echt van de grond gekomen. De Wissenstag is daarom het moment van lancering van de EU STEM Coalition, een bijzonder resultaat van het Nederlands voorzitterschap.

In de programmering krijgt dat voorzitterschap dan ook extra cachet. Er is goede hoop dat de ‘president van de EU’, premier Mark Rutte, de Wissenstag opent en met de deelnemers in discussie gaat. Minister Jet Bussemaker zal als voorzitter van de Europese onderwijsministers een rol spelen bij de start van de EU STEM Coalition. De definitieve invulling van het programma is uiteraard nog gaande in overleg met de Messe-organisatie en de staf van de bewindslieden. Watch this space dus!

De partners en ondersteuners van de Wissenstag zijn: PBT, STEM Education Coalition, Hanzehogeschool, Universiteit Utrecht, FOM en Brightlands.

Bron: Scienceguide.nl

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden