Wereldprimeur 3D pastaprinter Barilla en TNO op EXPO2015

3D pastaprinter

Barilla en TNO presenteren op de EXPO2015 in Milaan een prototype van een met TNO-kennis ontwikkelde pastaprinter die in staat is om in 3D pastavormen te printen die met normale technieken niet mogelijk zijn. De printer is een wereldprimeur en op dit moment in staat om 4 elementen per 2 minuten te printen.

De in een bijzondere vorm geprinte pasta smaakt als normale verse pasta en wordt op gelijke wijze bereid. De printer is nog niet op de markt, maar zal in aanvang vooral bedoeld zijn voor bijvoorbeeld restaurants die hun klanten een bijzondere pasta-ervaring willen voorschotelen. EXPO2015 loopt van mei tot oktober 2015.

Technische én voedingskennis onder één dak

TNO legt zich bij 3D Foodprinting toe op het printen van unieke voeding in textuur, structuur, inhoudsstoffen en vorm die een concrete bijdrage kunnen leveren aan de gezondheid van mensen en duurzaamheid in productie. Wat TNO uniek maakt is dat met ruim 20 engineers, procestechnologen, voedingsexperts en ondersteuning aan 3D foodprinting wordt gewerkt. Het is daarmee het enige instituut ter wereld dat technische expertises van het printproces en de applicatie combineert met voedingskundige kennis onder één dak. Met deze basis kan TNO faciliteren in zowel het opbouwen van kennis rondom smaakbeleving in combinatie met nieuwe producten, ingrediënten en print-processen.

Nieuwe grondstoffen en nieuwe producten

3D foodprinting kan een belangrijke factor worden in de zoektocht naar het toepassen van nieuwe grondstoffen en het ontwikkelen van nieuwe producten. Het geeft belangrijke kansen voor de voedingsindustrie, kan afval en reststromen terugdringen, kan gezonde en verse producten opleveren en beleving en fun voor eten versterken.

Meerwaarde

TNO ziet voor de korte en langere termijn een rol voor 3D foodprinting om unieke nieuwe producten te ontwikkelen die niet met andere technieken gemaakt kunnen worden. Of om bestaande producten zodanig te veranderen in formule, vorm, structuur of textuur dat bijvoorbeeld de smaakbeleving gelijk blijft en de hoeveelheid zout of suiker wordt gereduceerd. Daarnaast wordt personaliseerbare voeding mogelijk die exact aansluit op de behoeften en voorkeuren van afzonderlijke personen in inhoud, vorm en smaak (bijvoorbeeld topsporters, mensen met een speciaal dieet of een slikbeperking e.d.).

De 3D-technologie kan ook bijdragen aan het omzetten van alternatieve ingrediënten zoals eiwitten uit algen, bietenloof, of zelfs insecten in smakelijke producten met herkenbare structuren die niet alleen goed zijn voor de gezondheid maar ook voor het milieu.

En natuurlijk kan de printer ervoor zorgen dat jouw persoonlijke gerecht precies op het juiste moment gemaakt wordt zodat er een vers en gezond gerecht voor je klaarstaat als je thuiskomt. Gemak kan daarbij resulteren in flexibele gedecentraliseerde productie (ter plaatse).

Bron: TNO.nl

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden