Conferentie High-Tech Systems: Robotics op weg naar morgen

Conferentie High-Tech Systems en robotics

De kern van de ééndaagse beurs en conferentie High-Tech Systems, georganiseerd door TechWatch, vormde de systeemontwikkeling. Het programma was daarom gericht op ontwikkelaars en technici in de machinebouw. Bezoekers konden een keuze maken tussen een viertal parallelle sessies: Smart Industry, Additive Manufacturing, Robotics en Agro&Food. Bij de sessie Robotics ging het vooral over trends en toekomst. Sprekers waren onder meer Maarten Steinbuch van de TUe en Lasse Kieffer van Universal Robots uit Denemarken.

Robotica is ‘hot’. Vrijwel dagelijks verschijnt er wel iets in de media, gedrukt, digitaal of als blog. Om een voorbeeld te noemen: de start van het eerste uitzendbureau op roboticagebied, namelijk Smart Robotics, in Nederland. De oprichters Menting en Heicoo Sandee ontwikkelden in samenwerking met de TU Eindhoven een robottechnologie zonder hekwerk en met slimme sensoren om rekening te houden met de mens als hij binnen het werkgebied van de robot kwam. Hieruit ontstond een technologie de het bedrijf in staat stelt om flexibele productiecapaciteit aan te bieden om bijvoorbeeld de piekdrukte op te vangen. Dit brengt direct het belangrijkste aspect op de beursvloer onder de aandacht: veiligheid. Een facet dat, evenals robotica, een steeds belangrijker onderdeel wordt van het engineeringsproces.

Prof. dr. ir. Maarten Steinbuch van de TUe deed de aftrap op de Conferentie High-Tech Systems en gaf duidelijk aan dat de volgende generatie mechatronische systemen in combinatie met de steeds extremere functionaliteiten en de toenemende prestatie-eisen om een meervoudige fysieke systeembenadering vraagt. “Neem als voorbeeld dat de mobiele telefoon in tien jaar tijd hetzelfde kan als de huidige PC. En dat over tien jaar dezelfde technologie de intelligentie van een mens heeft.” Hierbij refererend aan onder andere de Wet van Moore die aangeeft dat het rekenvermogen iedere achttien maanden verdubbeld. Ook bracht Steinbuch de prijscorrosie onder de aandacht: “Een radarsensor koste vijf jaar geleden nog 400 dollar, terwijl dezelfde sensor nu verkrijgbaar is voor minder dan halve dollar.”

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden