ATEX cursus – Overzicht van aanbieders ATEX cursussen

ATEX cursus / ATEX training

Niet iedere ATEX cursus is hetzelfde. Er zijn verschillende soorten ATEX cursussen van verschillende aanbieders. Om meer te begrijpen wat deze richtlijn explosieveiligheid precies is en waar de ATEX training over gaat, volgt eerst een korte uitleg. Daarna worden een aantal verschillende ATEX training aanbieders genoemd.

Door brandbare gassen, damp, nevel of stof in ruimtes zoals bij een olieraffinaderij kunnen explosieve atmosferen ontstaan. In combinatie met zuurstof en een ontstekingsbron kan dit leiden tot een grote explosie met alle gevolgen van dien. Naast grote materiële schade kunnen (zwaar)gewonden en doden vallen. Deze explosies kunnen voorkomen worden door het wegnemen van één van deze drie factoren.

ATEX staat voor de Franse benaming ATmosphères EXplosibles. Er zijn twee ATEX richtlijnen: ATEX 114 en ATEX 153. ATEX 114 geldt voor elektrische en niet-elektrische apparaten en beveiligingssystemen waarbij in hun omgeving stof- of gasexplosiegevaar kan optreden. ATEX 153 gaat over het hanteren van minimale veiligheidseisen voor werknemers die door explosieve atmosferen gevaar kunnen lopen.

ATEX cursus en ATEX training aanbieders

  • Produca is aanbieder van diverse soorten ATEX cursussen, industriële communicatie en consultancy. De eigenaar is tevens voorzitter van de NEN NEC65 Committee (waaronder ATEX).
  • De NEN is de Nederlandse organisatie die het normalisatieproces ondersteund. De NEN organiseert meerdere keren per jaar de training ATEX-richtlijnen en explosieveiligheid: Inspectie en onderhoud van elektrische installaties in een explosiegevaarlijke omgeving.
  • D&F verzorgt de training ATEX 153 en is bestemd voor diegenen die verantwoordelijk zijn voor de geschiktheid van arbeidsmiddelen, arbeidsplaatsen en procedures en instructies met betrekking tot explosieve atmosferen. Daarnaast biedt D&F de cursus ATEX 114 aan. Ook verzorgen zij een ATEX Masterclass. Dit is een ATEX opleiding van 8 dagen die bestemd is voor veiligheidskundigen, Engineers, SHE medewerkers en KAM medewerkers. Bekijk het KNEX Event: ATEX, Management of Change en EN ISO 14119.
  • Euronorm biedt verschillende ATEX opleidingen aan.
  • ATEX Direct biedt beide cursussen ATEX 114 en ATEX 153 aan.

Wilt u een ATEX cursus of ATEX training volgen, bekijk dan de mogelijkheden in de Industryplanner agenda.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden