Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Onze maakindustie crasht – Revitaliseer je onderneming / VSB-bijeenkomst

21 mei 2024 van 7:00 pm tot 10:00 pm

Programma

  • 19.00-19.30 uur : Registratie/ontvangst deelnemers met koffie en broodjes
  • 19.30-19.40 uur : Introductie sprekers door Lammert de Vries, voorzitter VSB
  • 19.40-20.00 uur : Presentatie Marcel Wijnen, directeur Rabobank
  • 20.00-21.00 uur : Presentatie Gerard Ekhart, Founder Revitalize Industry BV
  • 21.00-21.30 uur : Q & A
  • 21.30-22.00 uur : Afsluitende borrel

Presentatie Gerard Ekhart

De maakindustrie verandert razendsnel. De maatschappelijke druk neemt toe. Zorgplicht voor milieu en leefomgeving wordt belangrijker dan aandeelhouderskapitalisme. De rechter dreigt de rol van de aandeelhouder over te nemen bij het bepalen van de te kiezen ondernemingsstrategie. Als internationale bedrijvenmonteur zie ik dat de meeste industrieen lijden aan het ‘Kodak syndroom’: stevig vasthouden aan de status quo en daardoor niet zien dat de wereld andere eisen stelt. Ik help deze bedrijven keer op keer om opnieuw relevant te worden. Al mijn opgedane ervaringen heb ik gebundeld in dit boek. De maakindustrie heeft een ander fundament nodig. In dit boek presenteer ik het Vitality wheel. Een nieuw paradigma. Ik leg hiermee uit hoe dat daarmee het nieuwe fundament tot stand komt moet komen en welke praktische stappen daarvoor noodzakelijk zijn. Het revitaliseren moet vandaag beginnen. Anders crasht de maakindustrie.

De industrie, en de maakindustrie in het bijzonder, ligt Ekhart na aan het hart. Daarvan getuigt ook zijn recente boek ‘Onze maakindustrie crasht’ De ondertitel, ‘Revitaliseer je onderneming’, laat zien dat hij die betrokkenheid wil vertalen in een concreet recept voor de broodnodige revitalisering. ‘Als je ASML en Philips wegstreept, investeert de Nederlandse maakindustrie gemiddeld één procent van de omzet in innovatie. Alle pogingen van bedrijven en overheden om dat te veranderen zie ik mislukken. De meeste bedrijven hebben nog een overmatige focus op laagste kosten en efficiëntie. Daar gaat de industrie in Europa niet mee overleven. Ze moeten focussen op meer waarde genereren. Industrie en politiek schuiven dat echter te veel voor zich uit. In Link Magazine lees ik wel over bedrijven die begrijpen dat het anders moet en die met elkaar in gesprek gaan om oplossingen te zoeken, maar dat is het topje van de ijsberg. Ik zou willen dat de Link-olievlek groter is.’

Zijn boek is de neerslag van onderzoek waarop Ekhart onlangs promoveerde aan de universiteit van Sheffield (Verenigd Koninkrijk). Nu dat voor elkaar is, komt weer de drang om praktisch bezig te zijn. Vandaar dat hij met zijn boek tools wil aanreiken om te revitaliseren. Daarvoor introduceert hij het Vitalitywheel. Dat draait om ambitie, die volgens Ekhart inspirerend, houdbaar en uitvoerbaar moet zijn. Daarmee verwijst hij niet alleen naar de voortgaande technologische ontwikkeling, maar ook naar de noodzaak van verduurzaming. ‘Een industrie die wil overleven, moet daarin stappen zetten en niet wachten tot de overheid subsidie geeft voor die verduurzaming.’ Heeft een bedrijf zijn ambitie geformuleerd, dan kan het vervolgens – uitgaande van zijn bestaande portfolio – bepalen hoe het waarde kan creëren in de vorm van klantoplossingen: producten en diensten die met een maatschappelijk verantwoorde footprint worden voortgebracht.

Met dat laatste verwijst Ekhart naast milieu ook naar mensenrechten. ‘In Zwitserland heeft een Responsible Business Initiative het in een referendum net niet gehaald, maar het duurt niet lang voordat dit ook bij ons gaat spelen. Bedrijven als Apple en Shell worden er nu al op aangesproken.’

Deelname

Deelname aan de bijeenkomst is mogelijk na aanmelding en bevestiging door Programmadirecteur de heer Ton Kok via email.

  • VSB-leden : gratis
  • Niet-leden, gasten/introducees : € 55,- per persoon

Afmelden tot 48 uur voor aanvang is kosteloos. Bij een te late afmelding of “no-show”, zijn wij helaas genoodzaakt om u € 35,- aan administratie-en cateringkosten in rekening te brengen.

Gegevens

Datum:
21 mei 2024
Tijd:
7:00 pm tot 10:00 pm
Evenement Categorie:

Locatie

Rabobank Utrechtse Heuvelrug
Utrechtseweg 25
Zeist, 3704 HA
+ Google Maps
Telefoon
088-7226600

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden