Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Wanneer en waarom Performance Level (PL) gebruikt wordt

15 november 2023 van 1:30 pm tot 8:00 pm

De functies die er voor zorgen dat een machine stopt als een deur wordt geopend of een cilinder stil blijft staan als er iemand door een lichtscherm loopt noemen we veiligheidsfuncties. Een veiligheidsfunctie wordt toegepast om risico’s in een machine te verminderen en wordt ‘uitgevoerd’ door de veiligheidsgerelateerde delen van het besturingssysteem.

PL-norm

Om er zeker van te zijn dat deze functies voldoende kwaliteit en betrouwbaarheid hebben, wordt meestal de PL-norm toegepast (Performance Level). Om aan te tonen dat een PL-level kan worden behaald, moet een berekening worden uitgevoerd waarbij de categorie (1- of 2-kanaals architectuur) en de faalkans van de componenten van belang zijn. Deze PL-berekeningen worden vaak met de (kosteloze) tool SISTEMA uitgevoerd.

De normen voor veiligheidsgerelateerde besturingssystemen (SIL: EN IEC 62061 en PL: EN ISO 13849-1) worden al jaren toegepast maar het vakgebied staat niet stil. De SIL norm is herzien in 2021 en een nieuwe PL-norm is onderweg. Er komt steeds meer aandacht voor een systematische werkwijze, verificatie & validatie en veiligheidssoftware.

Inhoudelijk:

In dit seminar, die Phoenix Contact Academy organiseert in samenwerking met Kader Consultancy, wordt vanuit de machinerichtlijn en de risicobeoordeling onderbouwd wanneer en waarom PL wordt gebruikt, worden de faalkansberekeningen toegelicht/gedemonstreerd en wordt beschreven hoe een project systematisch kan worden uitgevoerd.

Onderstaande onderwerpen komen aan bod:

  • Omgaan met richtlijnen en normen
  • Machinerichtlijn en de aanstaande nieuwe ‘verordening machineproducten’
  • CE markering van machines
  • Risicobeoordeling, van grenzen en gevaren tot maatregelen
  • Introductie functionele veiligheid, wat is PL?
  • De PL norm ISO 13849-1 inclusief de draft versie uit 2021
  • Demonstratie faalkansberekeningen met SISTEMA
  • Systematische werkwijze en het V-model
  • Verificatie en validatieDocumenteren

Voor wie?

Dit seminar is bedoeld voor engineers die verantwoordelijk zijn voor het ontwerp van de besturingstechnische veiligheidsmaatregelen op een machine of productielijn. Denk hierbij aan machinebouwers, hardware engineers, engineers, projectleiders, inspecteurs, adviseurs, systeemintegratoren, installateurs of managers productie.

Meer informatie

 

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden