Lidmaatschap brancheorganisatie geen vanzelfsprekendheid

Het lidmaatschap van een brancheorganisatie is geen vanzelfsprekendheid meer. Dat zei VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer tijdens het symposium Grensverleggende brancheorganisaties, op 21 april in Den Haag. ‘Brancheorganisaties moeten er toe doen, relevant zijn. Anders is het risico van het opzeggen van het lidmaatschap groot’, zei De Boer in de marge van de overhandiging van het boek Grensverleggende brancheorganisaties, een publicatie van bureau Berenschot over veranderingen in Nederland en de gevolgen daarvan voor brancheorganisaties.

Sterk verzakelijkt

De relatie tussen leden en brancheorganisaties is de laatste jaren sterk verzakelijkt. En dat geldt uiteraard ook voor de relatie tussen brancheorganisaties en koepelorganisatie, stelde De Boer vast. ‘Volgens sommige politici zijn brancheorganisaties – ‘clubs van mannen in blauwe pakken’ – niet langer relevant en spelen ze nog maar een rol in de marge. Maar niets is minder waar’, benadrukte hij.

Bijdrage onderschat

Brancheorganisaties zijn volgens De Boer springlevend en vormen een belangrijke schakel in de economische ontwikkeling van Nederland. Maar hun bijdrage aan deze ontwikkeling wordt weleens onderschat. Branches en VNO-NCW en MKB-Nederland moeten gezamenlijk deze bijdrage aan de BV Nederland zichtbaarder maken. ‘Het werk van al die brancheorganisaties is onmisbaar voor ondernemers en dat moet worden verteld.’

Bron: VNO-NCW.nl

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks een email met daarin de meest interessante industriele vakbeurzen, congressen, seminars en webinars die in de daaropvolgende 2 weken plaats vinden (voorbeeld).

Gelukt! Ter verificatie is zojuist een email naar jou verzonden. Controleer je 'Postvak in' of SPAM map om je aanmelding te bevestigen!