Girlsday brengt meisjes en techniek bij elkaar

Meisjes en Techniek

Het bedrijfsleven in Brainport Regio Eindhoven zet in de maand april de deuren open voor meisjes van tien tot vijftien jaar. Rondom het landelijke Girlsday op 23 april worden bedrijfsbezoeken en andere activiteiten georganiseerd om de deelname van meisjes in bèta, techniek en ICT in Nederland te vergroten. Kortom: meisjes en techniek komen samen.

Girlsday is bedoeld om meisjes op een (inter)actieve manier de wereld van bèta, techniek en ICT te laten ontdekken. Door zelf proeven te doen met voedingsmiddelen in een laboratorium, apps te ontwerpen, lenzen te slijpen of zonnecellen op folie te printen, maken de meisjes direct kennis met de opleidingen en beroepen – en de vrouwelijke professionals – in deze sectoren.

Aan Girlsday 2015 doen meer dan 8500 meisjes mee. Tot nu toe hebben ruim 300 bedrijven zich aangemeld voor deze zesde editie van Girlsday. Ook in Brainport Regio Eindhoven is de belangstelling groot. Zo bijten Philips en ASML het spits af op 18 april met een speciale dag voor meisjes. Ze worden ondergedompeld in workshops, voeren spannende experimenten uit en wonen een science show bij. Op Girlsday zelf is Helmond het brandpunt van de activiteiten. Bedrijven en kennisinstellingen hebben in samenwerking met Brainport Development een boeiend programma opgesteld.

Huijbregts

Zo ontvangt Huijbregts twee keer veertien leerlingen die een kijkje komen nemen in de voedingsindustrie. Na een korte bedrijfspresentatie en een kijkje in de productie, zullen ze zien dat techniek niet alleen maar betekent dat je vieze handen krijgt. Hoe bij Huijbregts de grondstoffen binnenkomen, hoe het wordt opgeslagen, afgewogen en het mengen en verpakken in zijn werk gaat. Alle techniek binnen het bedrijfsproces komt aan bod. Huijbregts laat zien dat de poeders die ze maken in veel voedingsmiddelen verwerkt zijn. Om het tastbaarder te maken, volgens de meisjes twee workshops doen. Eentje is de smaaktest waarbij ze ‘blind’ chips proeven en proberen de chips-smaak te herkennen. De tweede is een frietworkshop waarbij de meisjes een ‘batter’ maken. Dat is een poedermix aangelengd met water waarin de friet wordt geweekt. De ‘batter’ geeft de smaak zorgt dat de friet krokant wordt. Uiteraard wordt daarna de friet afgebakken om op te eten.

AAE

Ook AAE doet mee en organiseert een bedrijfsbezoek voor twintig leerlingen. De meisjes kunnen zelf meemaken hoe het is om in de hightech mechatronica te werken. Ze krijgen van twee technische meiden van AAE een interessante rondleiding en mogen daarna zelf aan de slag. De gasten maken ieder een leuke gadget om mee naar huis te nemen.

AutomotiveNL

Op de AutomotiveNL komen honderd leerlingen voor een visitie. In samenwerking met Fontys Techniek en de TU/e is er een ‘markt’ met als thema ‘DeZeven Werelden van Techniek’. In iedere wereld zijn proefjes opgezet die de meiden tijdens het bezoek kunnen uitvoeren. Zij worden hierin begeleid door vrouwelijke studenten van Fontys Techniek/TU/e. De meiden worden in groepjes verdeeld en in drie rondes gaan zijn een wereld door.

Vrouwelijke instromers

Door diverse inspanningen van het landelijke expertisebureau VHTO, overheid, onderwijs en bedrijfsleven kiezen steeds meer Nederlandse meisjes in het voortgezet onderwijs voor exacte vakken. Het aantal vrouwelijke instromers in bèta/technische opleidingen is het afgelopen jaren gestegen. Maar het tekort aan goed opgeleide bèta’s, technici en ICT-ers is zeker nog niet opgelost. Aandacht hiervoor blijft nodig, met name ook in het vmbo en mbo. Steeds meer bedrijven zien het nut en de noodzaak om meisjes vroegtijdig te interesseren voor bèta, techniek en ICT, gezien het grote aantal bedrijven dat haar deuren openzet tijdens Girlsday 2015.

Bron: Brainport

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden