Sheet Metal Event: Enkelstuks voor de prijs van massafabricage

Congres Sheet Metal Event

Hoe kun je in de plaatbewerking enkelstuks produceren voor de prijs van massafabricage? Dat is het centrale thema van het eerste Sheet Metal Event, dat op 17 september wordt gehouden in het TechniekHuys in Veldhoven. De organisatie is in handen van het Mikrocentrum en de Federatie Metaalplaat (FDP), die het programma zo goed als rond hebben.

Bij het Sheet Metal Event gaat het puur om de inhoud. De hoofdmoot van het evenement wordt dan ook gevormd door lezingen, een paneldiscussie, ronde tafeldiscussies en een ondernemerspanel. Aspecten als robotisering, workflowmanagement, technologie en financiering zullen daar aan de orde komen. Daarnaast is er een kleine expositie, met deelname van bedrijven als ABB, Addit, Batenburg Bevestigingstechniek, Kistler Oerlikon Balzers, Trumpf en Yaskawa Benelux.

Het centrale thema is geïnspireerd op het gegeven dat we met onze hoge loonkosten alle creativiteit en flexibiliteit nodig hebben om concurrerend te zijn en te blijven. Dit leidt tot een constante drang naar automatisering en efficiency. Door de toenemende vraag naar kleinere series en hogere complexiteit van bewerkingen, heeft de automatisering binnen de metaalbewerkingsindustrie een hoge vlucht genomen. Die trend van afnemende seriegroottes is onomkeerbaar.

Paneldiscussie Trumpf, Bystronic, Amada

Juist daarom ligt de focus van het Sheet Metal Event op enkelstuks fabriceren voor de prijs van massafabricage. Na de opening door dagvoorzitter Mat Josquin zullen Menko Eisma (directeur van Trumpf Nederland), Marius van der Hoeven (directeur van Bystronic Benelux) en René Hazenberg (Exportmanager van Amada GmbH) hun visie op dit thema delen tijdens een paneldiscussie. Daarna verzorgt Mike Kiens van SpartnerS adviseurs de presentatie ‘Let your cash-flow’. Hij zal uit de doeken doen welke mogelijkheden toeleveranciers van plaatwerk hebben om hun klanten snel, flexibel en tegen een concurrerende prijs, kleine series of enkelstuks te leveren, zonder dat dit ten koste gaat van de marge.
Vervolgens zijn er parallelle sessies, waarbij de deelnemers aan het evenement bijvoorbeeld kunnen kiezen voor de lezingen van Henk Kiela van Fontys Hogeschool Eindhoven over de rol van robotisering bij het enkelstuks fabriceren voor de prijs van massafabricage en van Nick Hendrix van ABN AMRO Lease over de rol van financiering daarbij. Of voor de presentatie van Laura Keijzer en Gu van Rhijn van TNO Sustainable Productivity, die in zullen gaan op de vraag hoe de banen van de toekomst eruit zien, welke skills/competenties men nodig heeft (opleidingen) en hoe het profiel van de medewerker er over 5 jaar uit ziet.

Maar de deelnemers kunnen ook kiezen voor rondetafelgesprekken over de rol van workflowmanagement bij het enkelstuks fabriceren voor de prijs van massafabricage en de presentatie van de KU Leuven over de laatste technologische ontwikkelingen op het gebied van enkelstuks produceren.

Marc Hegge, gedelegeerd bestuurder van het Belgische bedrijf Hegge, neemt de deelnemers mee in het selectie- & afnametraject van een investering. “Als toeleverancier van enkelvoudige en samengestelde producten in series van 1 tot 100.000 stuks loopt de zoektocht naar automatiseringsprojecten niet over platgetreden paden”, zegt hij “De kracht van automatisering ligt in samenwerking.”

Het evenement wordt besloten met een ondernemerspanel met onder andere De Cromvoirtse en Erba Plaatbewerking, twee voorbeelden van bedrijven die stevig inzetten op de geautomatiseerde productie van plaatwerk.

Ga naar het event

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden