Onjuist gebruik naam universiteit of hogeschool

Onderwijsinstellingen die zich ten onrechte universiteit of hogeschool noemen, kunnen daar voortaan voor beboet worden. Dat geldt ook voor een onjuist gebruik van graden als bachelor en master.

Minister Jet Bussemaker heeft daar een wetsvoorstel voor gemaakt dat vrijdag voor advies is rondgestuurd. Ze wil tegengaan dat organisaties zich voordoen als erkende onderwijsinstelling terwijl ze dat niet zijn. Ook stellen ze hun studenten soms een graad in het vooruitzicht terwijl ze die niet mogen afgeven.

Daarmee houden ze zowel studenten als werkgevers voor het lapje, vindt de minister. “Dit soort organisaties maakt misbruik van de goede naam van het Nederlandse hoger onderwijs. Ze vragen geld en tijd van studenten voor een diploma dat niets waard is. Dat mag niet onbestraft blijven; het heeft al veel te lang geduurd.”

Er zijn wel uitzonderingen. Zo mogen de Kleuteruniversiteit, de Universiteit van Nederland, de Volksuniversiteit en sommige nevenvestigingen van erkende Europese instellingen weer wel.

Overtredingen kunnen leiden tot een boete van maximaal 810.000 euro of 10 procent van de jaaromzet.

Bron: Nationale Onderwijsgids

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks een email met daarin de meest interessante industriele vakbeurzen, congressen, seminars en webinars die in de daaropvolgende 2 weken plaats vinden (voorbeeld).

Gelukt! Ter verificatie is zojuist een email naar jou verzonden. Controleer je 'Postvak in' of SPAM map om je aanmelding te bevestigen!