Precisiebeurs – hightech systeemontwikkeling en precisietechnologie

Hightech maakindustrie laat zich van haar beste kant zien tijdens de Precisiebeurs 2018

Op 14 en 15 november vond voor de 18e keer de door Mikrocentrum georganiseerde Precisiebeurs plaats. Met ruim 3400 bezoekers uit 22 landen werd opnieuw onderstreept dat dit evenement de internationale ontmoetingsplek is voor de gehele keten in hightech systeemontwikkeling en precisietechnologie. In het NH Conference Centre Koningshof konden bezoekers meer dan 60 lezingen bijwonen en 291 gespecialiseerde bedrijven ontmoeten.

“De keten van hightech toeleveranciers heeft zich van haar beste kant laten zien” aldus Michiel Beerens, manager Precisiebeurs. “Met prachtige demonstraties en een uitgebreid lezingenprogramma heeft de Precisiebeurs zich weer gepresenteerd als hét jaarlijkse moment waar alle partijen die met precisietechniek te maken hebben elkaar ontmoeten, kennis uitwisselen en netwerken. Uit de grote toestroom van bezoekers blijkt dat er grote behoefte is aan sterke toeleveranciers die met kennis en kunde een actieve rol kunnen spelen in het ontwikkel- en maakproces van hightech equipment.”

Big Science: zonder industrie geen wetenschap

De Precisiebeurs bood ook dit jaar een podium aan de actuele Big Science projecten. Hierbij diende de Nationale Wetenschapsagenda als kapstok. In deze agenda worden 25 verschillende thema’s aangemerkt als maatschappelijk relevant voor Nederland, zoals de energietransitie of onderzoek naar de oorsprong van het leven. Onderzoek naar deze vragen vindt veelal plaats binnen grootschalige projecten als kernfusiereactor ITER en deeltjesversneller CERN.

In de openingslezingen vertelden Dr. Leonardo Biagioni (Fusion for Energy) en Dr. Jeanette Ridder-Numan (Ministerie OCW) over het belang van de industrie voor grootschalig wetenschappelijk onderzoek. Hierbij benadrukten zij waarom dit onderzoek belangrijk is voor de maatschappij. In de daarop volgende lezingen vertelden diverse wetenschappers en inkoopspecialisten van projecten als de nieuwe beamlines voor ESRF of de zogenaamde High Luminosity upgrade voor CERN over aankomende tenders en aanbestedingen die op stapel staan.

Precisietechnologie & ruimtevaart

Technologie die wordt ontwikkeld voor de ruimtevaart moet lichtgewicht, robuust, betrouwbaar en grensverleggend zijn. Deze eigenschappen maken de technologieën die zijn ontwikkeld zeer geschikt voor gebruik in talrijke producten op aarde. Op donderdag 15 november kwamen in het lezingenprogramma ‘Spin-in en spin-off tussen ruimtevaart en precisie industrie’ actuele projecten aan bod op het snijvlak tussen precisietechnologie en ruimtevaart. Marco Beijersbergen, eigenaar-oprichter van cosine in Warmond, vertelde over de uitdagingen van meettechnologie in de ruimtevaart en welke verbeteringen dit heeft opgeleverd voor meettechnieken op aarde. Jeroen Rotteveel van ISIS (Innovative Solutions in Space) gaf inzicht in internationale samenwerkingen op het gebied van ruimtevaart en de uitdagingen die bij de samenwerking met China werden overwonnen.

Keynote lezing door Marco Wieland

Eregast op de donderdag was Marco Wieland, technisch directeur en mede-oprichter van MAPPER Lithography en eerder dit jaar winnaar van de prestigieuze Martin van den Brink award. In zijn keynote lezing vertelde hij het verhaal van MAPPER. Deze machinebouwer in elektronenlithografie werd opgericht in 2000 als spin-off van de universiteit Delft. Nu, 18 jaar en vele investeringsrondes later, is de eerste machine geïnstalleerd bij CEA-Leti in het Franse Grenoble. Met 65.000 parallelle elektronenbundels is het een verbluffend staaltje precisietechnologie, waarmee efficiënt microchips kunnen worden gemaakt in kleine oplagen.

Veel belangstelling voor 3D printer IAM van KMWE en TNO

Een primeur tijdens de Precisiebeurs was de introductie van de IAM 3D printer die is voortgekomen uit een samenwerking tussen KMWE en TNO. In zijn lezing ging Ruud Hurkens van KMWE in op de technologische uitdagingen van deze machine. Vooral op het gebied van trilling- en temperatuurbeheersing was het technisch een enorme uitdaging. Hurkens: “Tijdens de ontwikkeling hebben KMWE als machinebouwer en TNO vanuit verschillende Technology Readiness Levels gelijktijdig aan de ontwikkeling gewerkt.” Jeroen Smeltink van AMSYSTEMS Center (samenwerkingsverband tussen TNO en TU Eindhoven) vertelde over de veranderende rol van Additive Manufacturing in het productieproces en hoe de machine inspeelt op de hieruit voortkomende kansen.

Uitreiking DSPE awards

Onderdeel van de Precisiebeurs is traditioneel de uitreiking van een tweetal prijzen. De Ir. A. Davidson Award die iedere twee jaar wordt uitgereikt aan een veelbelovende precisie-ingenieur met enkele jaren werkervaring ging dit jaar naar Dr. Ir. Lennino Cacace. De Wim van der Hoekprijs voor het beste afstudeeronderzoek ging naar Martin Kristelijn van de Technische Universiteit Eindhoven voor de thesis “Design of a motion compensation mechanism for offshore load transfer.”

Precisiebeurs 2019

De volgende editie staat gepland op 13 en 14 november 2019. Via de website www.precisiebeurs.nl houden wij u graag op de hoogte.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden