Op het Insights-blog prijst ABN Amro de markt voor 3D-printing in Nederland. De bank, bij monde van sectorexpert David Kemps, ziet 3D-printing als een belangrijke groeimarkt van 45 miljoen euro.
ABN Amro keek naar research van onderzoekbureaus als Gartner, PwC, Canalys, IDC en Wohlers. De ramingen van deze bureaus over de marktomvang komen aardig overeen. Voor 2013 gaan ze uit van een totale markt tussen de 2 en 4 miljard euro, oplopend tot 10 à 14 miljard euro richting 2018.
In 2013 werden er wereldwijd bijna 10.000 industriële 3D-printsystemen verkocht, waaronder 348 metaalprinters. De verkoop van thuisprinters kwam uit op circa 72.500 stuks. De marktprognose voor dit jaar is circa 6 miljard euro, met een snelle groei naar een kleine 20 miljard in 2020. Nederland goed voor zo’n 45 miljoen euro
De exacte omvang van de 3D-printing markt in Nederland is lastig vast te stellen. Openbare cijfers zijn er niet. ABN Amro schat de Nederlandse marktomzet voor 2015 rond de 45 miljoen euro. Dit is een optelsom van de professionele én de consumentenmarkt, waarbij ABN keek naar:
In Nederland zijn er (nog) maar weinig fabrikanten van professionele printers. De omzet uit de verkoop van printers is dan ook vooral de winstmarge die distributeurs zoals Landré, Bender, Layertec, Brilliant, Palio en Kentie verdienen. Hoewel TNO en Additive Industries veel tijd stoppen in de ontwikkeling van een nieuwe industriële printer, zijn er landen met een grote voorsprong.
Duitsland bijvoorbeeld, met fabrikanten als EOS en Envisiontec. Of de VS, met de beursgenoteerde marktleiders 3D Systems en Stratasys. En dan zijn er nog de grote, traditionele machinefabrikanten als Trumpf, DMG Mori, Roland en Arburg. Na lang de kat uit de boom te hebben gekeken, brengen ook zij sinds vorig jaar 3D-printsystemen op de markt.
Nederland mist volgens ABN Amro bovendien grote fabrikanten van vliegtuigmotoren, zoals GE, Rolls Royce en Pratt Whitney. Zij printen al op grote schaal onderdelen voor turbines. In Nederland gaat het om kleinere volumes. Zo gebruikt Luxexcel in Goes 3D-printtechnologie voor de productie van lenzen en verwerkt ASML enkele 3D-geprinte onderdelen in haar machines.
De meeste Nederlandse fabrikanten zetten 3D-printing uitsluitend in voor rapid prototyping. En daar is moeilijk een directe waarde aan te verbinden.
Er staan momenteel ongeveer 160 professionele 3D-printsystemen in Nederland. Je vindt ze grotendeels op de R&D-afdelingen van Shell, Philips en NLR. MKB-ondernemingen als Mareco, 3D-Project, Cocu en Heijcon bedienen de markt voor prototypes en architecten.
Van de bijna twintig SLS-kunststofprinters staan de meeste bij de twee grootste Nederlandse serviceproviders: Oceanz en Shapeways. Zij printen voor zowel de professionele als de thuismarkt. Omzetten van het Duitse CNC Speedform en het Belgische Materialise heeft ABN Amro niet in de berekening meegenomen, ook al richten deze providers zich deels op de Nederlandse markt.
ABN Amro ziet in de industrie de grootste kansen voor 3D-geprinte metalen. Nederland telt nu een stuk of tien van dit soort printers, wederom bij grote bedrijven als Shell, Philips en sinds kort AAE. Daarnaast staan ze bij regionale samenwerkingsverbanden, zoals AddLab (Eindhoven) en Civon (Doetinchem). De Nederlandse serviceproviders Mundo en Amitek bieden capaciteit voor de dentale, medische en fijnmechanische industrie.
Op de consumentenmarkt is de situatie heel anders. Met 45 Fablabs, het Hubs-netwerk en snelgroeiende printerfabrikanten als Ultimaker, Leapfrog, Builder 3D en Felix heeft Nederland een zeer actieve en enthousiaste thuisprintgemeenschap. Gezamenlijk verkopen deze fabrikanten meer dan 345 thuisprinters per week. Daarmee zijn ze goed voor een geschatte omzet van 20 miljoen euro in 2015.
Met een groei van ruim 30% per jaar en een disruptief karakter ziet ABN Amro 3D-printing als een ontwikkeling om in de gaten te houden. De bank ziet 3D-printing niet als een directe bedreiging voor de traditionele maakindustrie, maar als interessante aanvulling op de huidige productieprocessen. Het Wohlers rapport 2014 schat dat op lange termijn meer dan 2% van de industriële omzet verdiend zal worden met 3D-printen. Dit zou dus een markt betekenen van minimaal 2 miljard euro in Nederland.