Amsterdam Science & Innovation Award 2015 uitgereikt

Paul Govaerts en Martine Coene van de VU Amsterdam zijn de winnaars van de Amsterdam Science & Innovation Award, prijs voor innovatieve ideeën van alle Amsterdamse kennisinstellingen.

Paul Govaerts en Martine Coene kregen de prijs voor hun idee om met programmering van cochleaire implantaten het gehoor van doven te herstellen. De winnaars ontvingen de prijs van 10.000 euro mei uit handen van juryvoorzitter Alexander Rinnooy Kan.

De runner-up-prijs ging naar Nick Laan en Karla de Bruin van de Universiteit van Amsterdam en het Nederlands Forensisch Instituut voor hun innovatie om bloedspoorpatroonanalyse in forensisch onderzoek te verbeteren.

De publieksprijs is gewonnen door Jurre den Haan en Femke Bouwman van het VUmc Alzheimer Center in samenwerking met het Bio laser lab van Johannes de Boer voor een techniek voor vroegtijdige diagnose van de ziekte van Alzheimer.

Meer over het winnende project

VU-hoogleraren Govaerts en Coene ontwikkelden programmering van cochleaire implantaten om het gehoor van doven te herstellen. Het afstellen van een implantaat door een audioloog is afhankelijk van de individuele behoefte van de gebruiker en erg tijdsintensief.

De wetenschappers hebben daarom met kunstmatige intelligentie een deels automatische methode gecreëerd voor de programmering van implantaten. Deze nieuwe methode is baanbrekend en ook wereldwijd onmiddellijk toepasbaar en is het resultaat van een sterke samenwerking tussen de VU en Otoconsult.

Over de Amsterdam Science & Innovation Award

De Amsterdam Science & Innovation Award is de jaarlijkse prijs voor het meest innovatieve idee met een maatschappelijke en/of een commerciële toepassing, voortkomend uit wetenschappelijk onderzoek. Dit jaar is de tiende editie van deze prijs. Meer dan 70 onderzoekers en studenten van de Amsterdamse kennisinstellingen en onderzoeksinstituten deden mee. De Award wordt georganiseerd door IXA (Innovation Exchange Amsterdam, de voormaligeTechnology Transfer Offices van UvA, HVA, AMC, VU en VUmc).

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden