Astronaut André Kuipers verzorgt lezingen in theaters

Astronaut André Kuipers begint aan een nieuw avontuur

Hij reist langs de Nederlandse theaters om aan jong en oud te vertellen over zijn bijzondere ervaringen in de ruimte. Zijn theaterlezing biedt een uniek kijkje in het leven van een ruimtevaarder. Op woensdag 30 september is hij te zien in Theater Harderwijk.

Van de raket naar het podium. Een logische stap voor jou?

,,Voor mij wel ja. Ik vond het toen ik studeerde al heerlijk om te luisteren naar professoren die een hoorcollege met anekdotes en beelden echt leuk wisten te maken. Veel collega’s houden het bij het uitoefenen van hun vak, maar ik vind het leuk om erover te vertellen. Als astronaut ben je automatisch ambassadeur van de ruimtevaart, voor mij is dat een onderdeel van mijn werk. Ik gaf al lezingen voordat ik astronaut werd, toen ging het vooral over ruimtevaartgeneeskunde. Later, nadat ik in de ruimte was geweest, sprak ik ook daarover (ruimtevlucht) op congressen en scholen en voor organisaties.”

Waarom kies je nu voor het theater?

,,Tot nu toe bereikte ik maar een beperkt publiek; de lezingen bijwonen kon alleen op uitnodiging. Mensen vroegen me wanneer ze naar me konden komen kijken, maar dat ging dus niet zomaar. Ik dacht: dan moeten we iets anders regelen. En waar anders dan in het theater, waar je beelden schitterend kunt projecteren?”

Voor wie is de theaterlezing bedoeld?

,,De voorstelling is geschikt voor volwassenen en kinderen. Alle aspecten van de ruimtevaart komen aan bod, zonder dat het diepgaand technisch wordt. Dus geen formules, maar een beeldend verhaal. Ik heb aan boord prachtige filmpjes gemaakt die ik vertoon en ik laat heel veel foto’s zien. Iemand van 80 zonder computer moet het net zo goed kunnen begrijpen als een IT-specialist.”

Wat kan het publiek verwachten?

,,Ik neem mensen mee vanaf het prille begin, langs de ontwikkeling van de raketten, wat ruimtevaart voor ons doet, de lange voorbereiding op zo’n reis en wat astronauten daarboven nu eigenlijk doen. Maar ik vertel ook over de praktische dingen over het leven aan boord, dus hoe je slaapt, eet en wat het doet met je lijf. Het blijft natuurlijk een exotisch verhaal, iets wat de meeste mensen niet direct kunnen beleven. Je ziet weleens kort iets op televisie, maar niet hoe het nu echt zit. Dit is een unieke kans om in die wereld te duiken.”

Wil je een bepaalde boodschap uitdragen?

,,Een derde van de voorstelling gaat over het uitzicht op aarde. Dat is namelijk prachtig, maar je ziet ook vanuit de ruimte heel duidelijk de menselijke activiteit: luchtvervuiling, ontbossing en overbevissing. Ik wil laten zien dat we een mooie planeet hebben, maar wel eentje die kwetsbaar is en waar we goed voor moeten zorgen.”

Wanneer kreeg jij dat besef?

,,Tijdens mijn eerste vlucht. Ik keek naar buiten en realiseerde me dat de meeste mensen daar beneden niet weten hoe beperkt de wereld is. Als je op de grond staat, lijkt alles zo oneindig. Maar dat is niet zo; je bent er in anderhalf uur omheen. En we groeien en groeien, maar de planeet zelf wordt niet groter. Om bewustwording te kweken, ben ik dit aspect in presentaties gaan verwerken en ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds geworden.”

Met welk gevoel hoop je dat jouw publiek naar huis gaat?

,,Ik hoop op een mix van verwondering en vrolijkheid. Dat mensen genieten van hoe mooi de aarde is, maar tegelijkertijd voelen dat ze er voorzichtig mee moeten zijn. En het zou leuk zijn als vooral jonge mensen inzien dat techniek echt heel leuk is.”

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden