Blechexpo boordevol nieuwe machines en ontwikkelingen

Blechexpo voor de plaatwerkindustrie

Op de Blechexpo die deze week plaatsvindt in Stuttgart worden tal van nieuwe machines en interessante ontwikkelingen voor de plaatwerkindustrie gepresenteerd. Onder andere op het gebied van fiberlasers. Zo presenteert Bystronic een volledig nieuwe high-end fiberlaser. Mazak lanceert een instapmodel fiberlaser.

Bystronic heeft een geheel nieuw platform gecreëerd voor haar fiberlasers. Marius van der Hoeven, directeur van Bystronic Benelux, legt uit: “Onze eerste fiberlasers hebben we gebouwd door een fiberlaserbron te schroeven op onze BySprint CO2 lasers. Dat platform liep tegen echter tegen zijn grenzen aan omdat de fiberlasertechniek zich snel doorontwikkelt. De nieuwe machines worden lichter gebouwd en voorzien van de modernste besturingstechniek. Zo gaat programmeren nu nog sneller en ook het snijden zelf. Op dit platform kunnen we weer voortbouwen. De fiberlaser is voor Bystronic een kernproduct, waarin we grote stappen maken. Met deze fiberlaser gaan we een nieuwe fase van ontwikkeling in.”

Instapmodel Mazak

Ook Mazak heeft nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de fiberlaser. De Optiplex is nu leverbaar met een 6 kW bron. Ook is er met de Optiplex Nexus nu ook een instapmodel. Dit is een machine met een 3 kW bron (ook leverbaar met 2 kW), die in Stuttgart haar Europese première beleeft. Mazak heeft ook het design van haar machines aangepakt. De uitstraling van de machines voor plaatwerking is nu dezelfde als die van de verspanende machines van het Japanse concern.

Ontbramen en afronden

Opvallend in hal 1 van het Stuttgarter beurscomplex is ook de aanwezigheid op de Blechexpo van het grote aantal aanbieders van machines voor ontbramen en afronden. Een Nederlandse exposant telde er wel zeventien. De Duitse producent Lissmac (in Nederland vertegenwoordigd door Bruma Machines) toont onder meer een nieuw model op de Blechexpo, specifiek voor het ontbramen en afronden van kleine werkstukken. Ook de Nederlandse producenten Timesavers en Q-fin zijn aanwezig. Op de stand van Timesavers beleeft een nieuwe topbottom machine haar Europese primeur. In deze machine worden werkstukken eerst door een schuurwiel geschuurd (bramen eraf) en daarna zowel boven als onder in één keer geborsteld.

Vaste tools draaibaar bij Prima Power

Prima Power heeft onder meer nieuws op het gebied van ponsgereedschappen. De nieuwe ponslasercombinatie Combi Genius (met fiberlaser) is uitgerust met een nieuw RAM-design voor de aansturing van de gereedschappen en multitools. Hierin zit nu een extra draaibaar deel. Dirk Jan Potharst van Prima Power: “ Hierdoor kunnen we ook in de vaste tools een draaibaar deel plaatsen. Daarmee zijn alle tools draaibaar. Je kunt nu zoveel gereedschappen in de machine plaatsen dat je eigenlijk geen gereedschappen meer hoeft te wisselen.”

Gereedschapswisselaar Amada op de Blechexpo

Op de Blechexpo stand van de Japanse machinebouwer Amada is een nieuwe versie van de ATC (Automatic Tool Changer) te zien. Deze automatische gereedschapswisselaar voor kantbanken is nu beschikbaar bij een kantbank met een lengte van 4 meter en een perskracht van 220 ton. De ATC is compact gebouwd, maar binnenin is toch meer ruimte voor gereedschappen en matrijzen dan in de vorige versie. De nieuwe ATC is voorbereid op robottechnologie en volledig servo-elektrisch, waardoor de snelheid is toegenomen, evenals de stabiliteit en de nauwkeurigheid.

3D watersnijden Resato

Resato legt bij de presentatie van haar waterstraalsnijmachines het accent op het onbemande proces. Maar de Nederlandse producent presenteert ook het 3D snijden als een nieuwe ontwikkeling. De machine zelf was al klaar voor het snijden van buizen en profielen, maar nu is ook de programmering hiervoor aangepast. Met moderne software is het mogelijk om een 3D ontwerp snel om te zetten in een machineprogramma.

Bron: Metaalnieuws.nl

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden