De rol van industriewater in de circulaire economie wordt steeds belangrijker. Dankzij klimaatverandering en vervuiling wordt schoon, zoet water immers steeds schaarser. Gelukkig neemt de industrie zijn verantwoordelijkheid, zou blijkt uit de businesscases van DOW Terneuzen, Lamb/Weston Meijer en IOI Loders Croklaan. Tijdens het congres Watervisie 2016 (18 februari, Rotterdam) hoort u hoe zij de kringloop sluiten of waarde uit hun afvalstromen halen. Tot slot hoort u van de architect van de Cradle to cradle-filosofie Michael Braungart hoe u nog verdere stappen kunt maken in de circulaire economie.
De Duitse chemicus Michael Braungart bedacht veertien jaar geleden samen met architect William McDonnough de term cradle to cradle. Net zoals in de natuur niets verloren gaat, zouden ook door de mens gemaakte producten een herbestemming moeten vinden op het moment dat ze hun functie verliezen. Afval bestaat dan ook niet in deze denkwijze.
Door de kringloop te sluiten kunnen de grondstoffen van afgedankte producten weer worden ingezet om producten op gelijkwaardig niveau of zelfs hoger te produceren. Inmiddels passen grote spelers in de bouwwereld, overheidsinstellingen en producenten van consumentengoederen de beginselen van de cradle to cradle-filosofie toe.
Braungart is met name geinteresseerd in de terugwinning van fosfaten, omdat de manier waarop die nu worden gewonnen, verre van duurzaam is. Een aantal waterschappen wint al fosfaat terug uit de communale stromen en ook de industrie onderneemt actie om fosfaat of struviet uit de reststromen te halen.
Laat u donderdag 18 februari inspireren en hoor hoe een aantal voorlopers uit de chemische en voedingsmiddelenindustrie al een businesscase wisten te maken voor kringloopsluiting.
Kijk hier voor meer informatie over het congres Watervisie 2016.
De waterkwaliteit staat steeds meer onder druk door medicijnresten en bestrijdingsmiddelen. Bovendien zorgt de klimaatverandering voor waterstress in een aantal gebieden, ook in Nederland.
Tijdens de vierde editie van Watervisie laten we zien dat duurzaam gebruik van utilities zoals industrie- en afvalwater de concurrentieverhoudingen soms overstijgt. We laten zien dat ketenintegratie en publiek/private-samenwerking niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor de concurrentiepositie van de Nederlandse industrie. Tot ziens op 18 februari!