Dat het thema: de rol van industriewater in de circulaire economie leeft, blijkt wel uit het aantal inschrijvingen van het Congres Watervisie 2016. De belangstelling is zelfs zo groot dat de organisatie moet uitwijken naar een grotere locatie op de RDM-campus Rotterdam: het Innovatie Centrum voor Duurzaam Bouwen (ICDuBo). Wie 18 februari nog van onder andere Henk Pool van Dow, Joost van der Heijden van IOI Loders Croklaan en cradle-to-cradle grondlegger Michael Braungart wil horen hoe hij industriewater en reststromen beter kan benutten, moet zich snel inschrijven voor het Congres Watervisie 2016.
De mondiale druk op energie, grondstoffen en zoetwater verschuift de economische realiteit. Een groeiende wereldpopulatie in combinatie met klimaatverandering verhoogt de druk voor de industrie om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen. Het verspillen van energie, grondstoffen en zoetwater past daar niet bij. En dus gelden ook voor industriewater steeds vaker de regels van de circulaire economie: besparen, hergebruiken en recyclen.
Tijdens het Congres Watervisie 2016 krijgen vertegenwoordigers van vooruitstrevende bedrijven het podium om te laten zien dat er ook een business case zit achter duurzaam ondernemen. Neem bijvoorbeeld R&D directeur Henk Pool van Dow Benelux. Het Amerikaanse bedrijf vestigde zich vijftig jaar geleden in Terneuzen en had toen al te maken met verzilting en schaars zoetwater. Door innovatie, hergebruik van reststromen, maar vooral ook door vergaande publiek private samenwerking wordt de watervoetafdruk van het bedrijf steeds kleiner om uiteindelijk zelfs op nul uit te komen.
Een zelfde soort missie heeft IOI Loders Croklaan dat palmolie verwerkt voor de voedingsmiddelenindustrie. Ondanks dat het bedrijf wel degelijk genoeg zoetwater om zich heen heeft, koos men toch voor het opwerken van het gebruikte proceswater. Joost van der Heijden licht toe hoe technologische ontwikkelingen ervoor zorgen dat de watercirkel kan worden gesloten.
Dat industriële reststromen waarde hebben, dat weten de leden van het Dutch Biorefinery Cluster (DBC) heel goed. De vertegenwoordigers van een aantal grote papier-, agro- en foodbedrijven benutten al diverse nutriënten en grondstoffen in hun reststromen. De plannen gaan echter nog verder, maar daarvoor zijn wel maatschappelijke keuzes nodig. Annita Westenbroek, directeur van DBC laat voorbeelden zien uit de praktijk, maar laat ook zien welke barrieres er nog zijn om de cirkel te sluiten.
Dat de circulaire economie zo’n vlucht zou nemen, kon zelfs cradle-to-cradle grondlegger Michael Braungart niet bevroeden. Inmiddels is de Duitse chemicus een voorbeeld voor veel industriële bedrijven die zelfs gecertificeerd kunnen worden. De grondbeginselen van cradle-to-cradle kunnen zeker ook worden toegepast op industriewater: afval = voedsel, gebruik de inkomende energie uit de zon en geniet van en door diversiteit. Hoe, dat hoort u 18 februari.
Tijdens het Watervisie Congres wordt ook de Waterinnovator of the Year bekend gemaakt. Tijdens het Congres Watervisie 2016 zullen EColoRO, Waterschap Aa en Maas, Pentair en Elemental Water Makers hun technologie tijdens een pitch demonstreren en verdedigen. U kunt daarna uw stem uitbrengen om uw favoriet te ondersteunen. Overigens kunt u nu al de films bekijken van de deelnemers en uw stem uitbrengen.