Maintenance NEXT: de onderhoudsindustrie is hightech geworden

Maintenance NEXT laat goede ontwikkelingen van de onderhoudsindustrie zien

“Zonder maintenance doe je helemaal niets.” Met die woorden opende Marjan van Loon, President-Directeur Shell Nederland bij Royal Dutch Shell, op dinsdag 11 april jl. Maintenance NEXT in Rotterdam Ahoy. “Deze beurs onderstreept het belang van de industrie voor Nederland. Er is zo verschrikkelijk veel bedrijvigheid.” Ruim 11.000 onderhoudsprofessionals en technisch dienstverleners vonden de afgelopen dagen de weg naar de belangrijkste technologie- en onderhoudsexpo van de Benelux: Maintenance NEXT.

Exhibition Manager (a.i.) Ditte Ooms blikt tevreden terug. “We horen van alle exposanten dat de kwaliteit van de bezoekers – hoog was. Ze hebben goede leads weten binnen te halen.” Ooms is ook erg te spreken over het aantal innovaties dat op Maintenance NEXT te zien was. “De onderhoudswereld verandert razendsnel en dat was goed te zien. Virtual- en Augmented Reality waren goed vertegenwoordigd en ook robots en drones kregen veel aandacht. Het toont dat Maintenance NEXT een goede graadmeter is voor wat er in de sector leeft.”

Pieter Bas Dujardin neemt het stokje van Ooms over. Hij zag in de editie van 2017 goede aanknopingspunten voor de komende editie in 2019, die hij zelf zal organiseren. “Ik ben onder de indruk van deze sector. Ik heb hele mooie dingen gezien. En heel veel tevreden bezoekers. Dat geeft me inspiratie voor de toekomst.”

Trotse partner

“De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud is vooral trots. Trots op de bezoekers, de standhouders, de organisatie, op de hele sector”, zegt verenigingsmanager Ellen den Broeder. “Kijk om je heen. Wat me opvalt is de gelijkwaardigheid. Alle bezoekers hebben voor iedereen interesse, of het nu pompen zijn of drones. En het publiek lijkt ook wel jonger dan ooit en ik loop al wat jaartjes mee! We hebben sectorbreed in de afgelopen tijd echt laten zien dat maintenance meer is dan zwarte handen. We zijn hightech aan het worden.”

Positieve geluiden

Henry Blom, algemeen directeur van Hoffmann Quality Tools vertelt dat zijn bedrijf de lat dit jaar hoog gelegd heeft. “We staan voor de tweede keer op Maintenance NEXT en met flink meer vierkante meters dan de eerste keer. Het heeft ons zeker 40 procent meer leads opgeleverd. Ik durf wel te zeggen dat we er over twee jaar weer bij zijn.” Dennis Fischer van Schaeffler stond voor de eerste keer op de beurs. “Onze focus ligt op het onder de aandacht brengen van onze service-artikelen. En dat is bijzonder goed gelukt.”

Vol inspiratie naar huis

Bezoekers keken hun ogen uit naar de innovaties. Ad Matze van de NAM liet zich in de stand van Flowsave op Pomp Plaza voorlichten over een nieuw model pomp. Matze: “Op internet had ik dit nooit gevonden, maar op Maintenance NEXT loop je er gewoon tegenaan. Erg leerzaam. Ik ga vol inspiratie naar huis.” André Moren, van Moren Technische Projectondersteuning is zzp’er en werkt onder ander voor Exxon Mobil. Samen met goede vriend Jacob Roomer – die als zelfstandig Project Engineer Tankmaintenance voor Shell werkt – zoekt hij op de vakbeurs gericht naar innovaties die hun werk makkelijker en veiliger maken. “Dan kom je op Maintenance NEXT dus wel aan je trekken. Ik ben vooral onder de indruk van wat er al kan op het gebied van robotics, VR en AR. Hier besef je wat een fantastisch vak wij hebben.”

Onderhoud je kennis

Maintenance NEXT kende drie verschillende dagthema’s met elke dag een inhoudelijk programma. Dinsdag stond WHO’S NEXT? centraal waarmee de toekomst van de onderhoudsindustrie werd belicht. Nieuw deze editie is het educatief programma speciaal voor studenten. “Een goed initiatief, dat een bezoek echt inhoud geeft aan onze studenten”, aldus Arrias, begeleider van opleiding Procestechniek ROC Tilburg. Woensdag stond veiligheid centraal met het thema SAFETY NEXT! En op donderdag VALUE NEXT! over het creëren van waarde door slim en innovatief onderhoud. De keynotes Hans Scheepmaker, Ira Helsoot en Stefano Stramigioli trokken veel belangstellenden in de theaters.

De volgende editie van Maintenance NEXT vindt plaats van 9 t/m 11 april 2019 in Rotterdam Ahoy.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden