DemoBench populair op symposium over flowchemie

Flowchemie en DemoBench

Kennis ontwikkelen, inzichten verdiepen, netwerken uitbreiden – daar ging het om op het symposium over flowchemie waar de DemoBench veel belangstelling kreeg.

Deelnemers aan het symposium kwamen van over de hele wereld, van BASF Nederland tot het Zwitserse Novartis Pharma en van het Japanse bedrijf in smaakversterkers Ajinomoto tot de universiteit van Washington.

Flowchemie of Batchchemie

Op de eerste dag van het symposium faciliteerde TNO op haar locatie in Delft demonstraties van de systemen van vijf verschillende organisaties. “Zelf lieten we de DemoBench zien”, vertelt Robert Nijhuis. “Met deze DemoBench kunnen we bedrijven binnen korte tijd, ongeveer een maand, uitsluitsel geven of hun proces kan worden uitgevoerd middels flowchemie in plaats van batch. Dit kan ook op locatie van de opdrachtgever, waarbij we verschillende reactoren kunnen testen. De komende maanden voeren we vervolggesprekken met bedrijven die erover denken om flowchemie voor hun productieproces in te zetten. Hiervoor zijn al geheimhoudingsverklaringen overeengekomen.”

Voordeel DemoBench

Naast het faciliteren van de vijf demosessies verzorgde TNO een lezing over haar kennis op het gebied van flow chemie. Nijhuis legt uit: “Vooral in de markt van ‘speciality’ en fine chemicals kiezen bedrijven omwille van zekerheid en snelheid nog voor batchprocessen. De DemoBench geeft snel zekerheid in deze discussie. Bij batchchemie gaat na iedere stap in het proces een deel van de opbrengst verloren. Daarom loont het de moeite om een continu proces te gebruiken. Met flowchemie is het mogelijk om chemische processen te intensiveren en beter te controleren. Het realiseert minder afval en een grotere opbrengst onder veiliger omstandigheden. In de lezing gingen we dieper in op de uiteenlopende chemische reacties die we de afgelopen jaren met succes demonstreerden.”

Vervolgafspraken

Tot slot maakte TNO tijdens het symposium diverse vervolgafspraken, bijvoorbeeld met een farmaceutisch bedrijf. Bovendien werd de onderzoekers gevraagd om mee te denken over het ontwerp van een installatie voor flowchemie. “Ook andere geïnteresseerde bedrijven nodig ik van harte uit contact op te nemen. Met de DemoBench kunnen we snel en efficiënt onderzoeken of een proces voor flowchemie in aanmerking komt.”

Bron: TNO

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden