Drie innovatieve ondernemers winnaars Ambitie 2020 Challenge

Innovatieve ondernemers en de Ambitie 2020 Challenge

Nederland wereldvoorbeeld van een circulaire en inclusieve economie met innovatieve ondernemers. Dat is de droom van de Ambitie 2020 Challenge. Kernwoorden: samenwerken, delen, drive.

Ioniqa werkt aan hoogwaardig hergebruik van plastic, SUR+ gaat voedselverspilling tegen en Scoort helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan. Ioniqa, een spin-off van de TU Eindhoven, heeft een innovatieve techniek ontwikkeld waarmee het PET-plastic kan recyclen tot de oorspronkelijke grondstof. Tot nu toe kon PET alleen in dezelfde kleur worden hergebruikt. Het bedrijf heeft als enige partij wereldwijd het proces in handen om op een energie- en kostenefficiënte manier kleur uit PET te halen. Dat maakt de weg vrij voor een volledig circulaire PET-kringloop, waarbij PET eindeloos wordt hergebruikt.

Het project SUR+ wil een eind maken aan voedselverspilling en voedselarmoede door het verbeteren van de samenwerking in de keten. In de eerste fase richt SUR+ zich met een intelligent digitaal platform op de verbinding tussen telers die een overschot hebben en lokale voedselbanken.

Zij hebben namelijk moeite om voldoende verse groente en fruit te krijgen. Het platform geeft inzicht in de beschikbaarheid van voedsel dat tekorten bij de voedselbanken kan wegnemen. Als SUR+ eenmaal is gelanceerd kunnen ook producenten mee gaan doen met het platform en in latere fases ook transportbedrijven en vrijwilligersorganisaties.

Scoort pakt de werkloosheid aan door middel van een bedrijvencompetitie. De organisatie zet een netwerk van bedrijven in om werk te zoeken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In de regio Deventer kwamen op deze manier al 300 mensen aan een baan. Initiatiefnemer Sallcon wil de formule landelijk gaan uitrollen. Doelstelling van de Ambitie 2020 Challenge is innovatieve ondernemers te stimuleren om met plannen te komen die bijdragen aan een klimaatneutrale wereld zonder afval, waarin ieder talent telt.

De drie winnaars kregen de mogelijkheid aandacht te vragen voor hun project op het hoofdpodium in het plenaire programma van het Nieuwjaarsevent van MVO Nederland. Aan dit jaarlijks terugkerende congres nemen ruim 750 MVO-koplopers deel. Oneplanetcrowd biedt de drie winnende ondernemers een workshop crowdfunding aan en MVO Nederland faciliteert voor hen een expertsessie. Ook Stichting DOEN biedt ondersteuning aan. De jury maakt de keuze voor drie heel diverse winnaars omdat zij de voorstellen economisch gezond acht, en de kans groot is dat deze verder groeien en anderen inspireren. Daarmee dragen de winnaars bij aan een circulaire en inclusieve economie.

De jury van de Ambitie 2020 Challenge bestaat uit zeven leden. Voorzitter is ondernemer en trendwatcher Tony Bosma. Daarnaast nemen deel: teammanager Daphne Pit van Stichting Doen, Martin Lok van het ministerie van Economische Zaken, ontwerper Bas Luiting, hoofd Informal Investment Services Hugo Westerink van ABN AMRO, Business Developer Sustainability Debbie Rooms van Rabobank International en managing partner Coenraad de Vries van Start Green Venture Capital.

Alle drie de winnaars zijn innovatieve ondernemers die door naar de volgende ronde voor de Ambitie 2020 Challenge Award die op 28 juni wordt uitgereikt. Inmiddels is deze tweede ronde gestart, waarbij pitches kunnen worden ingediend. Nieuwe voorstellen van innovatieve ondernemers kunnen tot 1 juni 2016 worden ingediend bij de secretaris van de jury, Karin Jansens.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden