Onlangs werd de 47e ECC Engineering & Construction Contracting Association conferentie gehouden in het Texaanse San Antonio. De ECC is een gemeenschap van industriële asset-eigenaren, contractors, leveranciers en academici die hun kennis en ervaring met elkaar delen en samen werken aan betere prestaties in de industrie. Tijdens deze editie stond kostenbesparing hoog op de agenda. Drie ideeën in het bijzonder spraken mij aan.
Een van de belangrijkste activiteiten van de ECC is de jaarlijkse conferentie. Duizenden ECC bezoekers treffen elkaar en luisteren naar keynote-sprekers, zoals op deze editie voormalig generaal van de US Marine Corps Peter Pace en Ian Bremmer, oprichter en directeur van de Eurasia Group, een internationaal risicoconsultancybureau.
Dit jaar was het ECC thema Complexity, Ambiguity, and Volatility: Leading In the New Normal. Dat is een vrij cryptische manier om het onderwerp kostenbesparing aan te snijden. Ik weet door mijn eigen werkzaamheden dat dit inderdaad een hot topic is in de olie- en gaswereld. Het was schokkend om te horen dat 30 procent van de projecten in Afrika op dit moment onder water staat. Dit komt omdat deze nieuwbouw is geraamd op een olieprijs van 70 dollar per vat. Aanzienlijk meer dan waar we nu tegenaan kijken (nog geen 50 dollar per vat). Het betreft vaak fabrieken die moeilijk winbare voorraden moeten gaan ontginnen. Een kostbare aangelegenheid. De multinationals doen aan risicospreiding en zullen er niet direct aan failliet gaan. Het zet de ‘dure’ plants uit en verhoogt de productie van de ‘goedkopere’, lees: oude, productielocaties.
Toch is dit niet de strategie die we op de lange termijn moeten nastreven. Uiteindelijk zal iedereen, zelfs de grote nog altijd winstgevende energieproducten, de lage olie- en gasopbrengsten gaan voelen. Welke oplossingen kunnen we aanwenden om de hoge rendabiliteit van de productie van vroeger weer terug te krijgen? Op de ECC kwam een aantal suggesties langs. Dit zijn de wat mij betreft drie interessantste perspectieven.
Efficiënter werken bespaart kosten. Het ligt zo voor de hand, maar jarenlang stond efficiëntie niet hoog op de agenda van de olie- en gasmaatschappijen. Er werd genoeg verdiend, dus de noodzaak werd niet gevoeld. Nu is het tijd om hier slagen in gaan maken. Bedrijven willen hun opex in de hand houden. Dit doe je bij voorkeur niet door ad hoc in te grijpen in de operatie. Het kan wel, maar vraagt veel extra werk en maakt het onnodig moeilijk. In feite ben je dan al te laat. Het is gunstiger om bij aanvang van een project al te investeren in efficiënte technieken om daarmee lagere operationele kosten te realiseren. Zo bouwen we aan een lean industrie die in de toekomst beter om kan gaan met een oliecrisis.
De manier waarop wij projecten draaien, moet anders. Nu zijn de trajecten nog ellenlang. Budget- en tijdsoverschrijding komen veel voor. Aangezien tijd (nog altijd) geld is, zit er veel besparingspotentie in een optimalisatie van de projectverloop. Simpelweg omdat een tijdsbesparing het mogelijk maakt om eerder in productie gaan. Dit is een uitdaging, omdat de industrie het niet gewend is om te streven naar zo snel mogelijke afronding van nieuwbouw. De sleutel om dit voor elkaar te krijgen, ligt in de voorbereiding. Betrek meteen in de eerste fase alle stakeholders, ook degenen die ogenschijnlijk pas veel later belangen hebben bij het project. Denk aan de maintenance managers en operationele engineers die op de nieuwe plant gaan werken na oplevering. Volgens consultant Bain is de belangrijkste reden dat projecten uitlopen of het budget overschrijden, dat de verkeerde beslissingen worden genomen. En met de verkeerde mensen! Mijn idee is om meer de hollistische aanpak te kiezen ipv de gebruikelijke oudere methoden (bv vaak wordt er een kopie maken van een ontwerp uit het jaar X dit is qua ontwerpkosten goedkoper, het zal ongetwijfeld werken maar is niet de state of the art en kost initeel vaak meer en is duurder in het onderhoud).
Combineer de field development en feed phase en betrek hierbij de solution providers voor het maken van het ontwerp maar die het ontwerp ook kunnen realiseren en onderhouden. Voordeel is dat ze verantwoordelijk zijn voor eigen design fouten die terug komen nl in het onderhoud.
Dit zou je kunnen doen voor en aantal critische onderdelen v asn een installatie zoals bv. Hint betrekken voor Metering & Allocation. Voordeel hierbij is niet alleen naar initiele kosten maar ook naar livecycle kosten te kijken Wat kost om het te bouwen en te onderhouden om zo efficient mogelijk de laatste druppel olie of gas uit het resevervoir te krijgen uiteindelijk meet deze installatie dollars ipv volume of gewicht.
Intelligente, digitale technologie voor productielocaties en andere fabrieken bespaart ons op de langere termijn kosten. Enerzijds omdat sites met minder downtime kunnen draaien, anderzijds omdat er minder personeel nodig is om ze te runnen. Een belangrijke rol hierin is weggelegd voor de jongere medewerker. Elke vijftien jaar betreedt een nieuwe generatie de arbeidsmarkt. De eerstvolgende is op dit moment generatie z, een groep die is opgegroeid met het internet en digitale middelen. Maar jonge, talentvolle mensen functioneren niet uit zichzelf in een industriële omgeving. Zij moeten opgeleid worden in de praktijk door de ‘oude rotten’. Dit gebeurt nog te weinig, terwijl de kennis van de oude garde met de vergrijzing verdwijnt en niet voldoende wordt vastgelegd. Generatie z bestaat uit de toekomstige leiders van onze bedrijven. Wij zijn van hen afhankelijk voor de integratie van nieuwe, digitale technieken in de processen. Als we dit voor elkaar krijgen, volgen de besparingen vanzelf.
Door Wouter Last, president Hint
Meer informatie over de ECC vindt u hier