Fontys paars één week in het oranje tijdens Hannover Messe

Fontys op vakbeurs Hannover Messe

Van 13 tot en met 17 april 2015 presenteert Fontys Centre of Expertise High Tech Systems & Materials (CoE HTSM) zich met robot Baxter, robotarm UR5 en de LaserWeeder op de Hannover Messe. Fontys staat in het opvallende oranje Holland High Tech House samen met TechForFuture Centre of Expertise HTSM Oost, de universiteiten van Eindhoven, Twente en Delft, en innovatieve bedrijven als Berenschot, New Cosmos, Topic Embedded Systems en Bronkhorst High-Tech B.V. Samen staan zij voor Global Challenges, Smart Solutions op het gebied van HTSM.

Grootste industriebeurs

De Hannover Messe is een van de grootste industriebeurzen ter wereld met ongeveer 6000 exposanten en ruim 200.000 bezoekers. Voor Fontys CoE HTSM een uitgelezen kans om zich, samen met TechForFuture CoE HTSM Oost en business partners in het High Tech Holland House te presenteren als dé hotspot van de hightech industrie.

Fontys CoE HTSM

Fontys CoE HTSM richt zich specifiek op slim werken binnen de maakindustrie van machinebouw in de Brainportregio en binnen de agrosector. Het Fontys CoE HTSM heeft drie speerpunten: additive manufacturing/3D-printing en adaptive robotics in Eindhoven en agro-mechtronica in Venlo. Verder zijn vijf lectoraten en kennisgebieden aan dit CoE verbonden. Bij het lab van additive manufacturing (Objexlab) wordt onderzocht of bedrijven bepaalde producten niet beter met een 3D-printer kunnen maken in plaats van met CNC-draai- en freesbanken. Bij adaptive robotics wordt onderzocht hoe een nieuwe generatie robot snel op de werkvloer kan worden ingezet, maar ook hoe visionsystemen in de tuinbouw kunnen worden gebruikt. Verder biedt Objexlab trainingen en workshops aan voor werknemers van bedrijven. Fontys CoE HTSM werkt samen met dé grote internationale spelers in de High Tech sector zoals ASML, VDL-ETG, Fokker Landing Gear, Vanderlande en met de verenigingen Brainport Industries en High Tech NL

Robotarm UR5, LaserWeeder en Smart Carpet

Fontys CoE HTSM laat in de stand de verrichtingen van de Robotarm UR5 zien. De UR5 is een flexibele, lichte en gebruiksvriendelijke industrierobot, speciaal ontwikkeld voor kleine en middelgrote bedrijven. De robot kan met behulp van sensoren en visionsystemen onderdelen selecteren en de robotarm kan op een gemakkelijke manier in korte tijd worden geprogrammeerd. Hierdoor kan hij aan een lopende band staan en eenvoudig werk verrichten, zodat werknemers meer tijd hebben voor andere stappen in het productieproces. Vanuit GreenLab Venlo wordt de LaserWeeder aan het werk gezet, een karretje dat met een laser onkruid kan wegbranden. Op dit moment worden sensoren getest om nauwkeurig onkruid op straat op te sporen. Verder is van geprinte delen een levensechte arm in elkaar gezet, die in de toekomst daadwerkelijk bewegingen zal kunnen maken. Naast deze Fontys bijdragen demonstreert TechForFuture CoE HTSM Oost de ‘Smart Carpet’; een valdetectievloer voor mantelzorgers en zorginstellingen.

Dinsdag 14 april Baxter robot tijdens Seminar Smart Industry

Dinsdagmiddag 14 april vindt de Seminar ‘Smart Industry’ plaats met o.a. minister Kamp in het Holland High Tech Paviljoen, Hall 4, stand E49. Fontys lector Mechatronics & Robotics Henk Kiela zal samen met de Baxter robot het Fieldlab Flexible Manufacturing presenteren. Dit Fieldlab zal in de loop van 2015 in Eindhoven onderdak krijgen in het CoE HSTM Adaptive Robotics lab.

Woensdag 15 april Fontys Expertise Centrum Gezondheidszorg & Technologie

Op woensdag 15 april verzorgt Fontys lector Health Innovations & Technology Eveline Wouters vanuit het Fontys Expertise Centrum Gezondheidszorg & Technologie een korte inleiding over kennisbenutting (valorisatie) . Titel: Applied technology development with SME’s. Locatie: het Innovatie Café ‘From Start-up to Advanced Research Center’ in het centrale Holland High Tech Paviljoen in Hal 4.

Donderdag 16 april Technical Talent Challenge

Op donderdag 16 april vindt in het Holland High Tech Paviljoen, Hal 4, stand E49 de Technical Talent Challenge plaats. Tijdens deze talenten dag wordt gediscussieerd over hoe bedrijven en onderwijs/kennisinstellingen samen een betere aansluiting kunnen bereiken op de voortdurend veranderende behoefte van de arbeidsmarkt. Fontys CoE HTSM (Kees Adriaanse en Sjef van Gastel) en TechForFuture CoE HTSM Oost (o.a. Alexander Janssen) geven korte presentaties van samenwerkingsprojecten met bedrijven. Tijd: 15.10 tot 15.50 uur.

Vrijdag 17 april Wissenstag

Op 17 april sluit de Hannover Messe af met ‘de Wissenstag’, waarin ScienceGuide een internationaal debat organiseert en faciliteert. Fontys alumnus Koen Geurts geeft deze dag een lezing over de landing van Philea op de komeet Chury. Tijd: 10.00 tot 10.30 uur.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden