Hannover Messe 2015 de echte getallen

Bezoekresultaten Hannover Messe

Een slordige 220.000 bezoekers wandelden er half april over ’s werelds grootste industriële beursvloer van de Hannover Messe. Hiervan kwamen er minstens 70.000 van over de landsgrenzen. Weer een record dat mag worden bijgetekend. Een eigen overzicht in getallen.

Iedereen is dol op cijfertjes. Dat blijkt in ieder geval uit onze webstatistieken. Daarom mag een beknopte sfeerimpressie van de Hannover Messe in cijfers natuurlijk niet ontbreken. Om te beginnen waren er precies twee redacteuren van The Text Factory die respectievelijk 417 en 338 kilometers reisden om drie dagen in Hannover te verblijven. Ze waren niet alleen: pak hem beet 220.000 anderen vonden Hannover een goed idee. Het leeuwendeel uit Duitsland (150.000), maar toch ook 70.000 van over de grens. Dat was de 1e keer dat zoiets gebeurde – een record dus.

Nederlandse getallen

Hoeveel Nederlanders er precies waren is lastig te zeggen. Maar er waren in ieder geval 216 Nederlandse bedrijven present. Best indrukwekkend, aangezien vorig jaar – toen Nederland als partnerland met 258 bedrijven deelnam. In absolute getallen een afname, maar in oppervlakte gelijk gebleven. kikkerlandje. In totaal waren er 11 Nederlandse paviljoens, verdeeld over de hele beurs. Vooral op het gezamenlijke paviljoen in Hal 4 was het druk. Hier stonden naar schatting 60 bedrijven uit naam van vijf brancheorganisaties, waarvan precies drie bedrijven een (Nederlandse) Award in ontvangst mochten nemen.

Internationale getallen

Plaatsen we dit in een internationaal perspectief, dan lijkt het allemaal niet zo indrukwekkend. Ter vergelijking: in totaal waren er 6500 bedrijven present uit 70 landen. En partnerland India, waarvan we op enig moment in elk geval konden constateren dat het aantal bussen op de parkeerplaats wel erg groot was, wat ook gold voor het aantal tulbanden en heerlijk geurende bakjes curry – blijkt volgens de organisatie met 379 bedrijven de ‘Make in India’ slogan te promoten. Een goede vinding van dit land met zijn 1,22 miljard inwoners, dat altijd nog veel minder handel met de Duitsers drijft dan wij.

Trends

Dan de trends. Ook die mogen in een overzichtsstukje niet ontbreken. In grote lijnen zou je het over vier of vijf trends kunnen hebben. Moeilijk te kwantificeren, maar energie kreeg lekker veel aandacht. Van waterstof tot batterijen en IE5-motoren. Het zelfde geldt voor robotica. Vooral het samenwerkende type zoals de nieuwe YuMi van ABB en de LWR van Kuka was goed vertegenwoordigd. En natuurlijk het nodige additive manufacturing, waaronder een Nederlandse lezing van Fontys, dat met maar liefst 200 studenten naar Hannover was afgereisd. Maar wat vooral opviel was de aanwezigheid van het getal 4.0. Vorig jaar was de vierde industriële revolutie maar mondjesmaat te zien. Maar dit jaar waren er voorbeelden te over. Hoeveel voorbeelden? Gehinderd door blaren van het lopen konden we ze niet tellen. Kwalificeren lukt wel. En dat gaan we de komende drie weken dan ook doen met exact veertien uitgewerkte interviews die we in Hannover hebben gedaan.

Bron: The Factory Files

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden