Henk Kamp op Hannover Messe: Europa, digitaliseer de industrie

Toespraak Henk Kamp op Hannover Messe

Om de concurrentiepositie te versterken, moet Europa meer werk maken van smart industry: de digitalisering van de industrie. Dit pleidooi houdt Minister Henk Kamp van Economische Zaken (EZ) vandaag in zijn toespraak op de Hannover Messe, de grootste industriebeurs ter wereld. “Ontwikkelingen zoals robotisering en 3D-printen bieden de maakindustrie veel kansen om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen. Gezamenlijke Europese afspraken zijn nodig om ervoor te zorgen dat onze bedrijven deze kansen beter benutten. Zo versterken we ons toekomstig verdienvermogen”, aldus de minister.

Als lidstaten en bedrijfsleven er in slagen om de mogelijkheden van ICT voor de industrie te benutten, dan kan de Europese economie per jaar potentieel 110 miljard euro aan bruto binnenlands product bijschrijven, zo blijkt uit Duits onderzoek. Daarvoor is onder andere nodig dat er wordt gewerkt aan het harmoniseren van regelgeving op het gebied van de digitale interne markt.

Nederlandse Fieldlabs als digitale industriële proeftuin

Op de Hannover Messe presenteren ruim 200 Nederlandse bedrijven hun slimme producten en diensten. Daarmee behoort Nederland tot de top 5 landen op deze grootste industriebeurs ter wereld. Bijzondere aandacht gaat dit jaar uit naar de presentatie van zes Nederlandse Fieldlabs. Deze projecten komen voort uit de Nederlandse actieagenda voor smart industry. In de Fieldlabs worden door bedrijven en overheden de mogelijkheden verkend om met behulp van ICT kosten te verlagen en innovaties in de industrie versneld door te voeren. Zo demonstreert de Fieldlab voor metaalbewerking hoe klanten op afstand volledig digitaal producten kunnen ontwerpen en fabriceren. Daarnaast tonen Philips, Fokker en Ten Cate hun samenwerking die beoogt om door de inzet van ICT foutloos producerende fabrieken te ontwikkelen.

Europese aandacht Nederlandse aanpak

In Europa wordt met belangstelling gekeken naar de Nederlandse aanpak voor smart industry. Tijdens de Hannover Messe spreekt minister Kamp onder meer met Eurocommissaris voor de digitale economie, Günther Oettinger over de kansen van het Nederlands beleid en de noodzaak voor Europa om te vernieuwen. “De Nederlandse industrie staat wereldwijd hoog aangeschreven. ‘Made in Holland’ staat voor innovatie en kwaliteit en onze maakindustrie biedt werk aan meer dan 800.000 mensen”, aldus minister Kamp. Hij vervolgt: “De internationale concurrentie staat echter niet stil. Voor de versterking van de economie is het van groot belang dat wij in Nederland en Europa optimaal profiteren van de kansen die digitalisering aan onze industrie biedt.” De bewindspersoon geeft aan dat versterking van de digitale economie een van de speerpunten zal zijn voor het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie in 2016.

Bron: Rijksoverheid.nl

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden