Industrial Ethernet Congres: Industrial Internet of Things, IT vs. OT en Cyber Security

Industrial Ethernet Congres 2016 gaat over Industrial Internet of Things, IT vs. OT en Cyber Security

Hot topics op Industrial Ethernet 2016 in de Kuip. We beginnen de dag met Michiel Verheij van TRIMM die de grote omslag naar Internet of Things gaat bespreken, de derde fase van het internet, groter dan de mobiele fase van het afgelopen decennium.

Concreet worden we met de implementatie van Internet of Things met Roelof Klein, IT architect bij Liander LiveLab. LiveLab is een testomgeving waar allerlei nieuwe Smart Grid concepten worden getest met klanten. Voorbeelden zijn: laadpalen, opslag, zonnepanelen, demand/response, variabele spanning van transformatoren etcetera. Niet alleen de integratie van OT en IT is van belang, ook speelt cyber security een belangrijke rol.

Als afsluiter gaat Arnold Schuur van de Nederlandse Gasunie ons vertellen hoe hij als Ethical Hacker om gaat met security binnen de Nederlandse Gasunie. Binnen Gasunie is de bedrijfsbrede security policy vertaald voor gebruik in de process control omgeving. De gehanteerde ‘Defense in Depth’ strategie raakt een veelvoud aan onderwerpen. In deze presentatie worden de belangrijkste onderwerpen behandeld: awareness, autorisatie, netwerk segmentering, patching, configuratie controle, systeem en netwerk monitoring, ethical hacking en incident respons.

Power over Ethernet in een industriële omgeving

Power over Ethernet is een technologie om stroom en data te leveren over een standaard twisted pair-kabel in een ethernet netwerk. De technologie wordt gebruikt om netwerkapparatuur zoals VoIP-telefoons, webcams, switches, antennes voor draadloze netwerken en andere actieve componenten zoals embedded systems en tablet computers van stroom te voorzien.

Met de explosieve groei aan IP gerelateerde industriële toepassingen en het gegeven dat deze apparaten naast data ook met power gevoed moeten worden, neemt Power over Ethernet (PoE) een steeds belangrijkere positie in binnen Industrial Ethernet netwerken. De standaarden voor PoE zijn momenteel volop in ontwikkeling om in te kunnen spelen op deze toenemende vraag. Een nieuwe PoE standaard is in voorbereiding voor grotere vermogens van 55 tot 100 Watt over Twisted Pair bekabeling.

Dergelijke vermogens hebben gevolgen voor het ontwerp van een installatie. Zo krijgen we te maken met vragen als; Hoe beheers ik in een industriële omgeving de extra warmte emissie? Welk type gootsysteem zal het beste voldoen? Welk type datakabel met bijbehorende data performance pas ik toe? Wat is de kwaliteit van het connector materiaal en wat zijn de beschermings mogelijkheden in diverse IP classes? Antwoorden en richtlijnen voor het juist ontwerpen van industriële netwerkinfrastructuren, worden besproken bij de lezing van Forehand en Reichle & De-Massari.

Meer informatie over het Industrial Ethernet Congres

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden