Industriële Internet Consortium (IIC)

Industriële Internet Consortium en veilige internetinfrastructuur

Het Industriële Internet Consortium (IIC) is een vanuit de Verenigde Staten opererende organisatie en tracht op internationaal niveau partijen te bundelen die werken aan een veilige internetinfrastructuur voor industriële toepassingen. IIC streeft naar een eenduidig model voor de inrichting, compatibiliteit en open standaarden van specifieke netwerken, gebruikt door industriële bedrijven. Van 16 tot en met 18 september a.s. organiseert IIC een bijeenkomst in Barcelona, parallel aan een congres over Internet of Things.

De inspanningen van IIC zijn des te meer noodzakelijk nu blijkt dat bestuursvoorzitters van grote, mondiaal opererende ondernemingen de bedreigingen van internetcriminaliteit veronachtzamen (Global CEO Outlook 2015 van KPMG). En dat terwijl de snelle acceptatie van Internet of Things (IOT) ten behoeve van de aansturing van industriële processen vraagt om meer aandacht voor een aanpak aan de bron: dus afscherming tegen ongeoorloofd gebruik van de softwarecode achter de diverse applicaties.

VDMA

Binnen de industriële omgeving leiden activiteiten van cybercriminelen tot ongewenste situaties zoals het opzettelijk verstoren van vitale bedrijfsprocessen of de diefstal van intellectueel eigendom (kennis van productieprocessen en ontwerpspecificaties). Een onderzoek van VMDA, de belangenvereniging van Duitse machinebouwers, maakt duidelijk dat er in 2012 voor 7,9 miljard euro aan orders was misgelopen omdat concurrenten machines met dezelfde functionaliteit tegen lagere prijzen op de markt brachten. Bij 9 van de 10 machinebouwers was er sprake van sotwarepiraterij, terwijl in totaal 48 procent van de VMDA-leden complete machines gereproduceerd zagen worden door buitenlandse concurrenten.

De ontwikkeling en het beheer van software legt in toenemende mate beslag op de investeringen binnen de industrie, zowel binnen de afzonderlijke productiemachines als voor de besturingsystemen van de totale fabrieksautomatisering. Zo is alleen al de ’automotive’ industrie verantwoordelijk voor 90 procent van alle door elektronica en software gedreven innovaties. Met de hoge verwachtingen omtrent automatisch bestuurde voertuigen is het dus heel aannemelijk dat de door software geleverde meerwaarde binnen enkele jaren stijgt tot ver boven de 40 procent.

Meer informatie

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden