De enorme interesse van exposanten in aanloop naar interpack 2017 welke tot een recorddeelname van 2.865 bedrijven aan ’s werelds grootste en belangrijkste beurs voor de verpakkingsindustrie heeft geleid, werd gevolgd door beursdagen van 4 tot en met 10 mei met een uitstekende stemming en meer uitstekende resultaten: 74 procent van de 170.500 bezoekers kwam vanuit het buitenland naar Düsseldorf – driekwart van hen was beslissingsbevoegd.
Het hoge percentage Duitse en internationale top-experts uit in totaal 168 landen zorgde voor zeer tevreden exposanten. Zij waren verheugd over de veelbelovende zakelijke gesprekken die in enkele gevallen zelfs tot concrete orders van vaak zeven-cijferige bedragen leidden. De bezoekers profiteerden op hun beurt van een internationaal ongekende veelheid aan tentoongestelde innovaties en een uniek overzicht op de markt. Dit honoreerden ze in de beoordeling van de beurs op passende wijze: bijna 98 procent gaf in de officiële enquête aan tevreden of zeer tevreden over het bezoek aan interpack 2017 te zijn. De interesse in het aanbod gold voor alle segmenten van interpack, waarbij de belangstelling voor het thema ‘verpakkingsmiddelenproductie’ in vergelijking met de vorige editie duidelijk was toegenomen.
“interpack is een absolute must voor ondernemingen binnen de branche en een unieke impulsgever. De beurs is om de drie jaar niet alleen een geweldige prestatieshow, maar ook een plek waar aanbieders en klanten van overal ter wereld bijeenkomen om ervaringen uit te wisselen en zaken te doen,” benadrukt ook Friedbert Klefenz, president van interpack 2017.
Hans Werner Reinhard, directeur van Messe Düsseldorf, vervolgde hierop:
“interpack heeft op indrukwekkende wijze onderstreept iedere drie jaar ’s werelds belangrijkste evenement en innovatieplatform voor de branche te zijn. Door het concept met de nieuw gecreëerde globale ‘interpack alliance’ is interpack als vlaggenschip van de alliance ook in de groeimarkten in het buitenland duidelijker zichtbaar geworden en trekt daardoor nog meer top-vakmensen naar Düsseldorf,”
Een belangrijke trend op veel stands was het thema van de voortschrijdende digitalisering van de productieprocessen op weg naar Industrie 4.0-applicaties. Bij productie die deze lijn volgt is het bijvoorbeeld mogelijk om gepersonaliseerde verpakkingen wetenschappelijk te produceren of de traceerbaarheid te garanderen. Bovendien spelen modulair design van verpakkingsmachines en geoptimaliseerde proceslijnen van digitale bedieningsconcepten een grote rol bij het helpen de complexiteit in de productie te reduceren en een zo groot mogelijke flexibiliteit voor de aanpassing van de lotgrootte of productvarianten te bereiken. Om de complexiteit al direct in het productieproces van machines en installaties, maar ook bij scholing en binnen het bedrijf beheersbaar te maken, hebben enkele ondernemingen gekozen voor virtual reality-toepassingen waardoor machines of installatie in z’n totaliteit kunnen worden ervaren . Het thema duurzaamheid was ook op interpack 2017 alom vertegenwoordigd. De bedrijven toonden een verbeterde ressource-efficiëntie, zowel bij de keuze van gebruikte materialen voor steeds dunnere wanden als in het productieproces. Bovendien winnen alternatieve verpakkingsmiddelen steeds verder aan terrein.
Rond het thema Industrie 4.0 waren er niet alleen innovaties van exposanten te zien: ook de gelijknamige tentoonstelling die in samenwerking met de Verband Deutsche Machine und Anlagebau e.V. (VDMA) was opgezet, toonde de nieuwste ideeën en impulsen en werd enthousiast door de bezoekers begroet. Een ware publiekstrekker van Industrie 4.0 was onder meer de Demonstrator ‘smart4i’ die gepersonaliseerde powerbanks produceerde en verpakte. Daarbij was niet alleen de gehele workflow digitaal, van de online bestellingen tot aan de traceerbaarheid, maar de machine kon ook dankzij een virtuele tweeling en de planning, ontstaan door een netwerk van samenwerkende universiteiten in een recordtijd worden gebouwd,.
Zes jaar na de oprichting van SAVE FOOD is het initiatief tot een brede alliantie met meer dan 850 internationale leden uit de industrie, organisaties, niet-gouvernementele organisaties en onderzoeks-instituten uitgegroeid. Een mijlpaal van het initiatief is het SAVE FOOD-congres op interpack, welke tijdens de derde editie op 4 mei door de deelnemers vanwege de brede thematische opzet alom werd geprezen. Het congres volgde een multi-dimensionale benadering om het thema levensmiddelenverlies en – verspilling uitgebreid toe te belichten. Zo namen hooggeplaatste afgezanten uit de politiek waaronder Vytenis Andriukaitis, EU-Commissaris voor gezondheid en levensmiddelenveiligheid en Gargi Kaul, Joint Secretary & Financial Adviser van het Indiaas ministerie voor de levensmiddelen-verwerkende industrie als spreker deel, maar ook wetenschappers, geëngageerde NGO-activisten en vertegenwoordigers van de industrie. Het congres kende een wisseling van de perspectieven waardoor de focus dan weer op mondiale zienswijzen, dan weer op nationale details en omstandigheden lag. De Wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties (FAO) presenteerde de resultaten van de Indiase wetenschappelijk onderzoek, dat door het initiatief gefinancierd is. Het doel was om mechanismen die ten grondslag liggen aan verlies bij belangrijke basislevensmiddelen, te herkennen en tot oplossingen te komen.
In het kader van het congres ondertekenden de SAVE FOOD-partner Messe Düsseldorf en FAO bovendien een Memorandum of Understanding om de samenwerking voor de komende vier jaar vast te leggen. “Het is een absoluut kenmerk van interpack om in te zeten op speciale thema’s die in de belangstelling staan. We verheugen ons er dan ook op dat we ook in de toekomst met onze partner, de FAO en in samenwerking met de industrie en ondersteuning van anderen tegen levensmiddelenverlies en –verspilling op kunnen treden. We zetten ons graag in voor deze goede zaak en zullen over het potentieel van de verpakkingsindustrie en de aanverwante procesindustrie met betrekking tot dit thema blijven communiceren,” aldus Werner Matthias Dornscheidt, voorzitter van de directie van Messe Düsseldorf GmbH.
De speciale tentoonstelling ‘innovationparc, een onderdeel van interpack 2017, stond eveneens in het teken van het thema SAVE FOOD en toonde praktische oplossingen voor het indammen van levensmiddelenverlies en -verspilling. Hieronder bevonden zich ook de finalisten en de winnaar van de WorldStar Awards van de World Packaging Organisation (WPO). Er is onder meer een award uitgereikt voor een kunststof zak voor fruit die door ingebouwde drijfgasabsorbeerders de houdbaarheid aanzienlijk kan verlengen.
Het voor 2017 verbeterde concept van ‘components – special trade fair by interpack’ is door de bezoekers positief ontvangen. Deze speciale tentoonstelling was volgens de feedback van de erg tevreden bezoekers bovendien van zeer goede kwaliteit. “De beslissing om de tweede editie van components na de voorzichtige première drie jaar geleden, nu op een centraal punt op het beursterrein te positioneren en volledig parallel aan interpack te laten plaatsvinden, was de enige juiste. Over het belang van het thema bestond sowieso geen twijfel, daar de toeleveringsindustrie per slot van rekening met componenten en software voor de verpakkings- en procestechnologie een belangrijke rol speelt – van de digitalisering van productieprocessen tot aan ideeën voor Industrie 4.0. We zullen components dan ook in de toekomst op meerdere beurzen van de interpack allliance in het buitenland presenteren,” lichtte Bernd Jablonowski, Global Portfolio Director Processing & Packaging van Messe Düsseldorf toe.
De volgende interpack vindt over drie jaar in mei 2020 op het beursterrein van Düsseldorf plaats, dan met een compleet nieuwe Ingang Zuid en een nieuwe hal 1. De exacte datum zal op een later tijdstip worden vrijgegeven.