Inzicht in criminele cyberactiviteiten

Darknettraining geeft inzicht in criminele cyberactiviteiten

Samen met TNO heeft het INTERPOL Global Complex for Innovation (IGCI) een specialistische training ontwikkeld die inzicht geeft in criminele cyberactiviteiten. In de training leren de deelnemers om methoden en strategieën die criminelen en criminele netwerken op het darknet gebruiken te identificeren.

Voor deze unieke training bouwde het Cyber Research Lab van INTERPOL een eigen darknet, compleet met cryptovaluta en gesimuleerde marktplaats. Deze gesimuleerde omgeving lijkt sterk op de ‘ondergrondse’ virtuele netwerken die criminelen gebruiken om onopgemerkt te blijven. Professor Pieter Hartel van TNO werd bij INTERPOL gedetacheerd om te helpen bij het opzetten van de training en het lab.

Samenwerking tussen TNO en INTERPOL

Tijdens de vijfdaagse training (27-31 juli) namen de cursisten de rol op zich van verkoper, koper of administrator om zo de technische infrastructuur van de hidden services op een TOR-netwerk, de structuur van een illegale marktplaats en de werking van cryptovaluta’s beter te leren begrijpen. Onder de oefeningen waren ook live politieacties waarbij geprobeerd werd de gesimuleerde marktplaatsen uit te schakelen. “Wat ons betreft is dit niet alleen het begin van een intensieve en langdurige samenwerking tussen TNO en INTERPOL, maar ook met aangesloten politieorganisaties om samen kennis en middelen op te bouwen voor een veilige samenleving”, aldus Annemarie Zielstra, Directeur Cyber Security & Resilience bij TNO. De specialistische training van INTERPOL geeft agenten de kennis en hulpmiddelen die ze nodig hebben om ook in de virtuele wereld de strijd aan te gaan met criminelen. “Deze unieke cursus onderstreept tevens de toegevoegde waarde van het Global Complex for Innovation van INTERPOL. Het helpt de lidstaten om deze nieuwe misdaaddreiging het hoofd te bieden”, aldus de heer Oberoi, directeur van de Cyber Innovation and Outreach unit van INTERPOL.

De door TNO en INTERPOL samen ontwikkelde cursus behandelde ook de penetratietest als methode om te bepalen of een marktplaats op een darknetinfrastructuur met succes kan worden aangevallen. 21 cursisten uit Australië, Finland, Frankrijk, Ghana, Hong Kong, Indonesië, Japan, Nederland, Singapore, Sri Lanka, Turkije en Zweden namen deel aan deze eerste training. Een tweede cursus staat gepland voor november in Brussel, waar ook een aparte training wordt gegeven voor hooggeplaatste opsporingsambtenaren om het bewustzijn over nieuwe dreigingen te vergroten in alle lagen van de politieorganisatie. Er zal ook een verkorte versie van de training worden ontwikkeld specifiek bedoeld voor management, beleidsmakers en anderen die de basis willen leren van het Darkweb.

Bron: TNO.nl

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden