Jubileumedities Vision, Robotics & Mechatronics en Photonics 2016

Jubileumedities Vision, Robotics & Mechatronics en Photonics 2016 – toekomstbestendige automatisering

Op 1 en 2 juni vinden de 15e editie van vakbeurs Vision, Robotics & Mechatronics en de 10e editie van Photonics plaats. Moniek Groot en Michiel Beerens zijn de twee nieuwe gezichten die de karren van beide Mikrocentrum evenementen trekken. Hun kernboodschap? Ja, de in Veldhoven getoonde technologieën hebben een hoog futuristisch gehalte. Maar ze zijn helemaal klaar voor de serieuze praktijk.

Het is al weer 5 jaar geleden dat een robot jubileumtaarten naar bezoekers gooide. En hoewel 2016 iets minder glibberig zal verlopen is het dubbel feest. Vision, Robotics & Mechatronics bestaat 15 jaar en er is sinds het vorige jubileum veel veranderd. Was de veiligheid van de taartgooirobot verzekerd door het toen hypermoderne SafeMove-systeem waarmee een in zones opgedeeld elektronisch ‘hekwerk’ om de robot werd gelegd, inmiddels zijn we beland in het jaar van de inherent veilige corobot.

Een nieuw tijdperk

Volgens Moniek Groot, de kersverse beursmanager voor Vision, Robotics & Mechatronics, laat het corobotvoorbeeld zien hoe razendsnel ontwikkelingen zich momenteel opvolgen. Maar ook hoe serieus en productierijp de applicaties zijn die met nieuwe technologie kunnen worden gerealiseerd. Groot: “Het speelkwartier van de corobot is echt voorbij. Ook de grote spelers hebben de nieuwe fase zichtbaar omarmd, getuige beroemde voorbeelden als de LBR iiwa van Kuka, de YuMi van ABB en recentelijk de CR 35ia van Fanuc. Deze robotbouwers bouwen dit soort robots natuurlijk niet zo maar. Ze ontwikkelen ze in nauwe samenwerking met de industrie: super veilig, robuust en gebruikersvriendelijk. Overigens zijn er in de afgelopen 5 jaar ook op dit laatste punt grote stappen gezet. Een mooi voorbeeld hiervan is de PLC controlled robot van Yaskawa die robotprogrammeren kinderlijk eenvoudig maakt. Deze, en ook de nieuwste innovatieve oplossingen van gerenommeerde merken als Staubli, Panasonic en Mitsubishi zijn allemaal van de partij.”

Photonics praktijk

Ook op de jubileumeditie van Photonics – de 10e al weer – is het de hoogste tijd voor de praktijk. Volgens de nieuwe branchemanager Michiel Beerens, die een achtergrond in innovatiemanagement heeft staat fotonica wat dat betreft echt op doorbreken. “Fotonica heeft een beetje de naam nog erg wetenschappelijk en experimenteel te zijn. Maar ik kan je verzekeren, niets is minder waar. Neem een vakgebied als integrated photonics – een technologie waarbij chips van licht gebruik maken. In glasvezelnetwerken is het een bewezen technologie met veel voordelen. En ook steeds meer sensoren voor bijvoorbeeld het heel precies meten van een temperatuur, druk of belasting maken gebruik van integrated photonics. Superrelevant voor machinebouwers, en wij hebben de producenten als Technobis gewoon op de vloer. Bovendien realiseren te weinig mensen zich dat Eindhoven één van de weinige plekken op de wereld is waar deze chips gemaakt kunnen worden. Onder de naam Photon Delta timmert de regio stevig aan de weg. Zo is er op Photonics 2016 ook het European Photonics Venture Forum, een Europese bijeenkomst van vooruitstrevende ondernemers en investeerders. Naast de ‘Meet your match’ van de Kamer van Koophandel, die overigens ook voor Vision, Robotics & Mechatronics bezoekers georganiseerd wordt, zijn er dus volop kansen voor bedrijven die futuristische, maar uitontwikkelde en robuuste technologie in de praktijk willen brengen. Ik zou zeggen, grijp die kans!”

Praktisch rijtje

Wat?
Vision, Robotics & Mechatronics en Photonics

Wanneer?
1 en 2 juni 2016

Waar?
NH Koningshof Veldhoven

Programma
Robotconferentie dag 1
Photonicaconferentie dag 2 (Engels)
Parallel komen elke dag ook alle andere onderwerpen aan bod!

Highlights
Drone area met live demonstraties
AgriFood ism Brabantse Ontwikkelings Maatschappij
Meet your match ism met Enterprise Europe Network
Jubileumverrassing

Toegang gratis

Meer informatie:
Vakbeurs Vision, Robotics & Mechatronics
Photonics Event

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden