Kennissessies op vakbeurs Automation in Packaging & Logistics hebben een belangrijk podium, waarbij het thema Robotisering de hoofdmoot voert. Het Automation theater in hal 4 van de Brabanthallen is op 5 en 6 april gevuld met interessante lezingen van bedrijven als o.a. PAL-V, Delft Robotics, TNO, Itsme, Schneider, DUBISTR, Xerox en Vereniging ECHT. Daarnaast heeft keynotespreker Bennie Mols, wetenschapsjournalist en gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie zich gecommitteerd aan Automation. Hij gaat het hebben over ‘De robot als collega’.
Op woensdagochtend om 10.00 uur bijt Herbert ten Have, CEO Delft Robotics, het spits af in het kennisprogramma van Automation. Robots hebben moeite met variëteit van verpakkingen. Met deep learning krijgen robots ogen en zelfstandig denkvermogen waarmee zelfs onbekende dozen worden herkend en opgepakt. Over tien jaar zal het overgrote deel van warehouses en distributiecentra in grote mate zijn gerobotiseerd. Inspelend op dit topic vertelt Ten Have over hoe de wereld van robotisering en logistiek er over tien jaar uit ziet. “Er komt momenteel zo veel beschikbaar door gerenommeerde bedrijven dat het echt een kwestie is van tijd. Met robots kan de stap naar een 7*24 dienst gemaakt worden, zodat er dag en nacht orders gepicked kunnen worden. Dat is technisch al mogelijk, dus ik weet zeker dat het gaat op den duur gaat plaats vinden. Eerst gaan de grote jongens over op robotisering, zoals Amazon en Walmart gevolgd door velen anderen.”
Tot voor kort kon je een robot programmeren om iets te doen, maar je kon een robot niet iets nieuws leren. Op korte termijn zal ook zichtbaar worden welke toepassingsmogelijkheden enorm zullen toenemen. Het is al mogelijk om als mens een bepaalde beweging voor te doen, waarna de robot die beweging vervolgens overneemt. Bennie Mols weet veel over dit onderwerp. Hij vertelt op 6 april over de bestaande mogelijkheden op het gebied van robots, waar de uitdagingen van de robot liggen en tot slot neemt hij de bezoeker mee in de wereld van werken met robots, ofwel ‘De robot als collega’. Bennie Mols: “Ik zal ook wat vertellen over de hype dat men zegt dat de robot alles van de mens zal overnemen. Daar geloof ik namelijk helemaal niet in. Robots zullen banen overnemen en banen veranderen, maar ze zullen ook nieuwe banen creëeren. Robots gaan mensen zeker niet totaal overbodig maken. Mensen weten wat mensen willen, robots niet.”
Smart Industry gaat over slimme producten, slimme productie en slimme businessmodellen – maar het blijft mensenwerk. Die boodschap komt nog onvoldoende over de bühne bij alle events en publiciteit rond onze ‘industrie van de toekomst’. Als het gaat om automatisering in verpakken en logistiek, oftewel slimme productie, blijven met name MKB’ers vaak hangen in een technische kijk op de zaak. Hun traditionele visie behelst een soort piramide met de techniek aan de top, gevolgd door logistiek en IT/data en tot slot ook nog enige aandacht voor de mens. De positie van de mens – en dus bijvoorbeeld investeren in opleiding – is echter net zo bepalend voor het succes van automatisering, en misschien wel doorslaggevend; de piramide wordt dan als het ware omgekeerd.
De kunst is om mens en techniek parallel te beschouwen, want hun rollen beïnvloeden elkaar. Vanuit die gedachte organiseren Link Magazine en Easyfairs een paneldiscussie met de titel ‘Slim automatiseren: robotiseer met gezond verstand (fabriek van de toekomst)’. Die vindt plaats op woensdag 5 april in het theater van Automation in Packaging & Logistics (Hal 4).
Centrale vragen in de discussie zijn: waarom smart industry, wanneer begin je ermee, wat pak je als eerste aan en hoe zet je door? Deelnemers aan het panel komen van bedrijven als KMWE, Thomas Regout, STT Products, Yaskawa, Turck en Meuleman Electronics. Zij vertellen hoe ze met vallen en opstaan smart industry in de praktijk brengen: hoe ze zijn begonnen, waar ze nu staan, wat ze nog moeten leren en waar ze mee worstelen. Onder leiding van Tom van der Horst, die bij TNO werkt aan strategieën voor industrie en innovatie, gaan ze met elkaar in discussie. Ze willen kennis en ervaring uitwisselen, ook met de bezoekers, die hun eigen ervaring en visie kunnen inbrengen.
Automation in Packaging & Logistics vindt tegelijkertijd plaats met Empack en Logistics & Distribution. Op 5 & 6 april zijn de Brabanthallen geopend van 9.00 tot 17.00 uur. Bezoeken kan alleen met een toegangsticket door u vooraf online in te schrijven. Met één toegangsticket kan men alle beurshallen bezoeken. Vooraf inschrijven kan via de website van de vakbeurs Automation in Packaging & Logistics.