Kick-off First Lego League in de regio Utrecht

First Lego League

Een volledig autonome robot ontwerpen, programmeren en bouwen met Lego, én een afvalprobleem oplossen. Voor die uitdaging staan verschillende teams van kinderen in de leeftijd van 9 tot 15. Zij doen namelijk mee aan de First Lego League-wedstrijd. Hun coaches kregen bij Hogeschool Utrecht alvast tips van studenten Werktuigbouwkunde en de opleiding tot leraar Techniek om de verschillende missies zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren.

Docenten en coaches van verschillende basisscholen en middelbare scholen uit de regio Utrecht kwamen op woensdag 9 september bijeen voor de kick-off van de First Lego League bij de Faculteit Educatie van Hogeschool Utrecht (HU). Bij de internationale wedstrijd First Lego League gaat het om spelend te leren. En: dat kinderen lol beleven aan techniek. Verschillende teams bouwen én programmeren een eigen Lego-robot waarmee ze op een wedstrijdtafel verschillende missies moeten behalen.

Trash Trek

Dit jaar heeft de First Lego League het thema Trash Trek gekregen. De wedstrijdtafel en de missies staan in het teken van het inzamelen, sorteren en hergebruiken van afval. Een missie kan bijvoorbeeld zijn om blokjes (afval) van een bepaalde kleur en vorm door de robot in de juiste container te laten sorteren. Of om een ‘vuilniszak’ (gemaakt van Lego) uit de oceaan te laten vissen en hem naar de afvalverwerkingsplek te brengen.

Hulp inroepen van bedrijven

Studenten Werktuigbouwkunde en van de lerarenopleiding Techniek van Hogeschool Utrecht demonstreerden de verschillende missies die dit jaar volbracht moeten worden en gaven tips over hoe je ze het slimst en snelst kunt volbrengen. Ook waren er bedrijven aanwezig op de kick-off, die de teams kunnen helpen bij het oplossen van een afvalprobleem uit de praktijk. Zo kan de hulp ingeroepen worden van FabLab of AVR.

Op weg naar de regiofinale

De komende weken gaan de teams aan het slag met het bouwen en programmeren van hun robot, en oefenen ze alvast de verschillende missies. Op 27 en 29 oktober zijn er LEarn and GO-bijeenkomsten bij de HU om de teams extra voor te bereiden op de regiofinale op 28 november, waar ze in tweeënhalve minuut zoveel mogelijk missies moeten volbrengen met hun robot. Daarnaast gaan de teams aan de slag met het onderzoeken van hun probleemstelling rond afvalverwerking.

Wil je meer informatie over de First Lego League in de regio Utrecht? Kijk dan op de site.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden