Kijkje achter de schermen bij meetspecialist KROHNE

KROHNE bezoek

Machevo-leden krijgen 5 november een kijkje achter de schermen bij ’s werelds grootse fabriek voor magnetisch inductieve en ultrasone flowmeters: KROHNE Altometer in Dordrecht.

Meetapparatuur is van levensbelang in de machines die de Machevo-leden leveren aan onder meer de chemische, farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie.

Hoe zou de petrochemische industrie zonder complexe meetapparatuur bijvoorbeeld de juiste verhouding in het oog moeten houden bij het mengen van stroperige substanties zoals olie? En hoe zou de drankenindustrie dagelijks miljoenen flesjes moeten vullen met in ieder flesje exact dezelfde hoeveelheid? De geavanceerde meetapparatuur die hiervoor nodig is wordt al tientallen jaren ontwikkeld en geproduceerd bij KROHNE.

“De installaties binnen de procesindustrie zijn vaak opgebouwd uit dezelfde componenten en de automatisering ervan is gebaseerd op dezelfde technologie”, zegt Eelco van Harten, Strategic Product Manager Electro Magnetic Flowmeters. “KROHNE wil graag met de leden van de Machevo & Bulk Vereniging delen welke rol de producten van KROHNE hierin spelen en wat de samenhang is met de producten van de Machevo-leden.”

Grootste en nauwkeurigste kalibratie-installatie

Bij het bezoek aan KROHNE krijgen de Machevo-leden met eigen ogen te zien hoe in Dordrecht uiterst nauwkeurige magnetisch inductieve flowmeter en ultrasone flowmeters worden gemaakt. Ook de kalibratie wordt bekeken, de fabriek in Dordrecht beschikt namelijk over de grootste en meest nauwkeurige kalibratie-installatie ter wereld. Die maakt een zeer nauwkeurige kalibratie van flowmeters tot DN 3000 mogelijk.

Maar ook aan de kleintjes wordt gedacht. Het bedrijf levert al flowmeters vanaf DN 10. Deze kleine diameter wordt bijvoorbeeld toegepast in de drankenindustrie voor het afvullen van flessen. Door de eigen kalibratie-inrichting kan elke flowmeter van KROHNE worden voorzien van zijn eigen kalibratiecertificaat.

60.000 instrumenten per jaar

Per jaar worden op deze locatie ongeveer 60.000 instrumenten geproduceerd en gekalibreerd, variërend in diameter van 2.5 mm tot en met 3 meter.

Passen en meten

De verwachting is dat het aantal aanmeldingen het aantal beschikbare plaatsen overtreft, daarom wordt met twee maten gemeten; alleen leden van de Machevo & Bulk Vereniging kunnen deelnemen. Deelname is voor hen kosteloos. Inschrijven is in verband met de organisatie en veiligheidsvoorschriften noodzakelijk. Er is plaats voor vijftig deelnemers, daarom kan per lid maar een deelnemer participeren. Aanmeldingen worden behandeld op volgorde van binnenkomst.

Geschiedenis KROHNE

De Duitser Ludwig KROHNE begon in 1921 met het produceren van flowmeters. Hij en zijn zoon overleden tijdens de Tweede Wereldoorlog en in de nasleep ervan, waarop zijn vrouw Anna het bedrijf overnam. In 1949 werd haar toen 28-jarige kleinzoon Kristian Rademacher-Dubbick bij het bedrijf betrokken.

Uitbreiding

Het bedrijf had toen acht mensen in dienst, maar onder de leiding van Kristian Rademacher-Dubbick maakte het bedrijf een ongekende groei door. Hij volgde de ontwikkelingen van het bedrijf op de voet tot hij vorig jaar in Duisburg overleed op 92-jarige leeftijd. Het bedrijf is nog altijd in handen van de Rademacher-Dubbick-familie.

KROHNE in Nederland

De eerste fabriek van KROHNE in Dordrecht werd in 1962 opgericht. Sinds 1997 is KROHNE gevestigd op de huidige locatie aan de Kerkeplaat. De fabriek heeft een eigen aanlegplaats voor schepen. Sinds een uitbreiding in 2002 worden er ook ultrasone flowmeters vervaardigd. De Nederlandse vestiging heeft 315 werknemers in dienst.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden