Kunststoffen 2015 is opnieuw uitverkocht. Ook het thema 3D printen komt aan bod op de grootste kunststoffenmanifestatie in de Benelux, zij het op bescheiden schaal. Is de kunststoffenindustrie nog niet zo ver?
Smart met kunststof. Dat is het motto van de Kunststoffenbeurs 2015, komende week in Veldhoven, Qua 3D printtechnologie is het 3D printen van composieten een van de weinige 3D print onderwerpen die terugkomen in de lezingen. Ferrie van Hattum, lector lichtgewicht construeren bij Saxion bespreekt dit thema (woensdag 23 september). Aan de hogeschool in Enschede doet hij onder andere onderzoek naar toepassingen van thermoplastische composieten om lichter te kunnen construeren. Dergelijke materialen laten zich inmiddels 3D printen. Daartoe beschikt het lectoraat onder andere over de Mark One 3D printer, waarmee kunststof onderdelen worden geprint die vervolgens versterkt worden door het er heel gericht carbon of glasvezels of Kevlar aan toe te voegen. Met een laag volumeprocent vezels kunnen kunststof onderdelen veel sterker worden gemaakt en komen composieten qua stijfheid in de buurt van aluminium.
In het verlengde hiervan ligt de lezing van Jan Ivens van de Composite Materials Group van de KU Leuven. Zijn onderzoek richt zich op de toepassingen en productieprocessen van vezelversterkte kunststoffen. Vanuit deze groep is begin dit jaar de start up REIN4CED voortgekomen, die zich eveneens bezig houdt met 3D printen van composieten
De tweede lezing waarin 3D printen aan bod komt wordt verzorgd door Andries Reymer, adviseur additive manufacturing en innovatie bij Sirris. Hij probeert antwoord te geven op de vraag of polymeren kunnen concurreren met metalen in additive manufacturing? Hij merkt dat er behoefte is aan betere materialen voor 3D printen. Pas als de polymeren voor 3D printen verbeteren en er betaalbare engineering plastics ontwikkeld worden, kan additive manufacturing echt doorbreken. Volgens Andries Reymer moet de polymeerindustrie daarom niet alleen kunststoffen printbaar maken, maar ook heel nieuwe materialen ontwikkelen om te 3D printen. Een andere spreker die het thema kunststoffen als vervanger van metaal aansnijdt is Philip Van den Brande van PolyOne. Hij belicht een aantal ontwikkelingen aan de kunststofmaterialen kant die voor hogere stijfheden, sterkte en eventueel elektrische geleidbaarheid van kunststoffen moeten zorgen, zodat deze in lichtgewicht toepassingen metaal kunnen vervangen.
Onder de exposanten doen op het vlak van 3D printen onder andere Seido Systems mee (platinium partner van Stratasys), Vink Kunststoffen dat naast een eigen lijn filament ook 3D printers verkoopt (lees hier een review van een van hun nieuwste betaalbare 3D printers voor het MKB) en Arburg, de spuitgietmachinefabrikant die met de Freeformer zelf een 3D printer voor kunststoffen op de markt brengt. Ook Code-P West doet mee. Eerder dit jaar lanceerde deze Nederlandse 3D printerfabrikant de Builder Extreme met dubbele extruder voor het 3D printen van kunststof onderdelen tot 1900 mm hoogte. RP2 is al een van de bekendere deelnemers die al breed 3D printtechnologie inzet. Nieuwkomer op de beurs is Layertec, dat onder andere Stratasys 3D printers levert. Het is de eerste beursdeelname van Layertec aan Kunststoffenbeurs. Arnaud Kooij van het bedrijf: “We willen vooral de focus leggen op het 3D printen van matrijzen. We tonen voorbeelden van matrijzen en mallen die door onze klanten in 3D zijn geprint. Ons doel is tweeledig, we staan er om nieuwe contacten op te doen, maar vooral om voorlichting te geven over de mogelijkheden met betrekking tot 3D printen. We merken namelijk dat de mogelijkheden van de printers en materialen nog erg onbekend zijn. En dat is jammer want deze technologie is inmiddels zo volwassen dat het slim inzetten van een 3D printer de concurrentiepositie van een bedrijf enorm kan versterken.”
Kunststoffen 2015 vindt plaats op 23 en 24 september in het NH Conference Centre Koningshof, Veldhoven. De toegang is gratis.
Bron: 3dprintmagazine.eu