De kwantumcomputer komt er aan, en zodra het ding klaar is zal kan het je wachtwoorden kraken. Een nieuw soort beveiliging is dus nodig.
Wetenschappers werken naarstig aan een nieuw type computer: de kwantumcomputer. Kwantumcomputers laten de beperkingen van huidige systemen, waarbij een bit altijd 1 of 0 is, achterwege en dat zal voor een waanzinnige groei in rekenkracht zorgen. Hoewel de uitvinders van vandaag nog heel wat hordes moeten overkomen, is de kans groot dat jij en ik de eerste kwantumcomputer nog van dicht bij zullen zien. Eer het zo ver is, kunnen we maar beter eens nadenken over een nieuw wachtwoord.
Dankzij de in theorie enorme rekenkracht van de kwantumcomputers zal het een peulenschil zijn om je Google-wachtwoord te kraken en je Facebook Wall vol te spammen met gênante foto’s. Gelukkig is er een team van cryptografen bezig met de ontwikkeling van een volgende generatie beveiliging. Onder andere Craig Costello en Michael Neahrig van Microsoft Research ontwikkelden, samen met professor Douglas Stebila van de universiteit van Queensland, een upgrade voor de beveiliging van de encryptieprotocollen van het internet.
“Regeringen en de IT-industrie werken samen met wetenschappers om de eerste kwantumcomputers te bouwen”, aldus Stebila. “De uitdaging is groot, maar binnen enkele decennia kunnen dergelijke systemen een realiteit zijn.” Stebila denkt dat we dan voor een probleem zullen staan: “De computers zullen retroactief gegevens kunnen decoderen”, vreest hij.
Vandaag wordt internetcommunicatie versleutelt met de Transport Layer Security-standaard (TLS). TLS zorgt er voor dat webbrowsers niet kunnen misleid worden in het versturen van data naar de verkeerde servers. Zo kunnen hackers geen wachtwoorden of andere persoonlijke informatie onderscheppen.
TLS gebruikt verschillende mathematische technieken om informatie te coderen en die technieken zijn niet bestand tegen kwantumcomputers. Stebila: “We ontwikkelden een nieuwe kwantumbestendige versie van TLS die een speciale rekenkundige techniek bevat. ‘Ring learning with errors’ of LWE heet die techniek. Een LWE is een geavanceerde mathematische techniek waarmee zelfs een krachtige computer moeilijk overweg kan.
Het nieuwe TLS-protocol zou iets trager werken dan de huidige variant, maar de beveiliging moet toekomstbestendig zijn. “De snelheid van het protocol zullen we nog verbeteren”, aldus Stebila. De techniek van de toponderzoekers werd voorgesteld tijdens het IEEE-symposium in San Jose in de VS.