Medica 2015 – ontdekkingsreis naar innovaties

Medica 2015

Over enkele dagen start de MEDICA 2015 en de parallel plaatsvindende beurs COMPAMED 2015. Beide evenementen zullen vanaf dit jaar in Düsseldorf gedurende alle vier de dagen parallel aan elkaar lopen, en wel op de nieuwe weekdagen maandag tot en met donderdag, dit jaar van 16 tot en met 19 november.

“Deze belangrijke verandering is het resultaat van een intensieve evaluatie van exposanten- en bezoekersenquêtes en van de afstemming met de industrie. De concentratie op de normale werkdagen – in plaats van de tot nu toe aangehouden woensdag tot en met zaterdag – maakt het in de toekomst mogelijk om de vakbezoekersstroom nog beter over de complete looptijd te spreiden en de presentaties van de exposanten en hun standbemanning gelijkmatiger te benutten,” legt Joachim Schäfer, directeur van Messe Düsseldorf uit.

De kracht van Medica 2015 is onder meer dat er op één locatie en één tijdstip niet alleen oplossingen voor de afzonderlijke medische disciplines worden gepresenteerd, maar voor de complete ‘workflow’ van de patiëntenbehandeling. Dit jaar zullen opnieuw circa 4.800 exposanten uit meer dan 60 landen Medica 2015 benutten om de gehele bandbreedte aan nieuwe producten, dienstverlening en processen voor de ambulante en stationaire verzorging van patiënten te presenteren. Er is wereldwijd geen enkel ander evenement dat zelfs maar in de buurt komt van de hoeveelheid aan innovaties.

Met name uit de USA, China, Nederland, Frankrijk, Spanje, Zuid-Korea, Turkije en Saoedi-Arabië is er een duidelijk toegenomen vraag naar tentoonstellingsoppervlakte.

De thema’s van de vakbeurs Medica 2015 zijn: elektrogeneeskunde/ medische techniek (meer dan 2.500 exposanten), laboratoriumtechniek/ diagnostica, fysiotherapie/ orthopedietechniek, ge- en verbruiksartikelen, informatie- en communicatietechniek, medisch meubilair en speciale ruimte-inrichtingen voor ziekenhuizen en praktijken.

Conferenties nauw verweven met vakbeurs Medica 2015

De vele nationaliteiten aan aanbiederszijde, zien we bij de Medica 2015 ook terug aan de bezoekerszijde. Van de bijna 130.000 vakbezoekers die MEDICA vorig jaar bezochten, kwam meer dan de helft uit het buitenland (uit circa 120 landen). Om ook in de toekomst aan de verwachtingen van de vakbezoekers te kunnen voldoen, is in de afgelopen jaren het programma van de begeleidende conferenties en de in de vakbeurs geïntegreerde forums grondig nieuw gestructureerd en internationaler opgezet met veel highlights die in het Engels worden gepresenteerd.

Ook dit jaar biedt de MEDICA EDUCATION CONFERENCE een indrukwekkend interdisciplinair programma. De conferentie is in 2014 voor het eerst door de Deutsche Gesellschaft für Innere Medizin (DGIM) georganiseerd. De kernthema’s van de verschillende conferentiedagen zorgen voor een duidelijk inhoudelijk profiel. Het conferentiemotto ‘Wissenschaft trifft Medizintechnik’ volgend, zijn de vier dagthema’s zo gekozen dat er een nauwe verbinding met de medisch-technologische noviteiten van de vakbeurs bestaat. De zwaartepunten van de MEDICA EDUCATION CONFERENCE zijn: chirurgie en nieuwe operatieve technieken (16.11), endoscopie en interventies (17.11), geriatrie, verzorging en palliatieve geneeskunde (18.11) en infectiologie, ontstekingen en laboratoriumgeneeskunde (19.11).

Maatwerk aanbod van trends en innovaties op Medica 2015

Met betrekking tot het conferentieprogramma van MEDICA zorgen ook andere programmaonderdelen, afgestemd op de interesse van de belangrijke doelgroepen, voor een inhoudelijke verbinding met de thema’s van de vakbeurs. Een voorbeeld hiervan is de 38e Deutsche Krankenhaustag, die als toonaangevend evenement voor de directie en het management van Duitse ziekenhuizen naast actuele politieke thema’s de dagelijkse praktijk als thema behandelt, zoals aspecten van de ziekenhuis IT en het personeelsmanagement. Dit jaar zal de Deutsche Krankenhaustag weer worden aangevuld met de tweejaarlijks plaatsvindende European Hospital Conference, dé ontmoetingsplek voor top-beslissers uit Europese ziekenhuizen die hier met elkaar van gedachte kunnen wisselen.

Ook de conferentie voor Rampenbestrijding en militaire geneeskunde DiMiMED en de MEDICA MEDICINE + SPORTS CONFERENCE (beide op 17+18 november 2015/ Congress Center Düsseldorf Süd), over het belang van preventie en de behandelingsconcepten van de sportgeneeskunde, zullen niet ontbreken. Het betreft Engelstalige conferenties waarmee het internationale publiek wordt aangesproken.

Voor de vertegenwoordigers vanuit militaire kringen bieden de exposanten van Medica 2015 bijvoorbeeld een groot aanbod aan oplossingen voor bijzondere vraagstellingen – van equipment voor de eerste behandeling, telegeneeskunde-applicaties voor een veilige dataoverdracht tussen voertuigen en het veldhospitaal tot aan complete OK-uitrustingen en individueel confectioneerbare kant-en-klare modules voor gebouwen.

Ook is er een brug te slaan tussen de MEDICA MEDICINE + SPORTS CONFERENCE en de noviteiten die in het kader van de vakbeurs worden gepresenteerd. De moderne diagnostiek kan tegenwoordig gebruik maken van compactere, dicht op de huis aangebrachte techniek. Zogenaamde wearables en smartwatches zijn sterk in opkomst. Sensoren registreren de meest uiteenlopende vitale data die vanuit therapeutisch oogpunt voor de behandelende sportarts relevant kunnen zijn. Wie tijdens een bezoek aan Medica 2015 in hal 15 rondkijkt, zal zich er bij de exposantenpresentaties in de Wearable Technologies Show snel van kunnen overtuigen dat de ongemakkelijke borstgordel voor het registreren van lichaamsparameters binnenkort tot de verleden tijd behoort. Hartfrequentie, zuurstofopname en lichaamstemperatuur kunnen ook door middel van de fijne sensoren die in textiel, oorclips of uitbreidingen voor de smartphone worden afgelezen.

De door uitgeverij Thieme georganiseerde MEDICA PHYSIO CONFERENCE zal ook verschillende trendthema’s centraal stellen. Ze richt zich met op de behandeling georiënteerde voordrachten tot de beroepsgroep van fysiotherapeuten, sportartsen en orthopeden en vindt dit jaar op 18 + 19 november plaats (Congress Center Düsseldorf Süd).

Forums te midden van de beursactiviteiten

Naast het conferentieprogramma van Medica 2015 zullen ook de talrijke forums die in de vakbeurs zijn geïntegreerd maatgevende ontwikkelingen behandelen. Daartoe behoren in hal 15 het MEDICA HEALTH IT FORUM (telegeneeskunde-noviteiten) en het MEDICA CONNECTED HEALTHCARE FORUM (oplossingen voor de digitale verbinding van spelers binnen het gezondheidswezen + MEDICA App-competitie) en het MEDICA TECH FORUM (productinnovaties van de medisch- technologische industrie en politieke, economische en wettelijke voorwaarden op het gebied van de hightech-geneeskunde/ hal 12). Van grote betekenis is verder het MEDICA ECON FORUM (hal 15) dat gezamenlijk door Messe Düsseldorf en de Techniker Krankenkasse (TK) is geïnitieerd en waar vragen over het nut en de financiering van innovaties primair vanuit het zicht van patiënten en kostendragers worden behandeld.

COMPAMED – toeleveranciers als aanjagers van de vooruitgang

Moderne diagnostiek- en behandelingsprocessen vereisen niet alleen een hoge mate aan productontwikkelingscompetentie binnen de medisch-technologische industrie maar ook van haar toeleveranciers die zich op COMPAMED 2015 presenteren. Van 16 tot en met 19 november tonen in de hallen 8a en 8a opnieuw meer dan 700 exposanten hun technologie-oplossingen en service-aanbod voor de meest uiteenlopende vereisten en taken van de aanbieders van medische technologie – van nieuwe materialen, componenten, voorproducten, verpakkingen en dienstverlening zoals de handling van reserveonderdelen, tot aan de complete vervaardiging van opdrachten. Vooral de microsysteemtechnologie-oplossingen voor mobiele diagnostiek-, monitoring en therapiesystemen waarbij momenteel het segment van optische processen zich dynamisch ontwikkelt, bepalen de trend. Voorbeelden hiervan zijn microcomponenten voor de minimaal-invasieve diagnostiek maar ook optische componenten die in laboratoriumapparatuur worden ingezet.

In de wereldwijd unieke combinatie tonen Medica 2015 en COMPAMED de gehele procesketen en het volledige aanbod van medische producten, apparatuur en instrumenten. Ze beleggen gezamenlijk het gehele beursterrein van Düsseldorf (19 hallen). Beide evenementen kunnen net als in de voorgaande jaren met één ticket worden bezocht.

Ga naar het event Media 2015

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden