Nationaal Techniekfestival Nederland innoveert trekt ruim 2500 bezoekers

Nationaal Techniekfestival Nederland innoveert groot succes

Op vrijdag 13 en zaterdag 14 maart vond op RDM Rotterdam de tweede editie van Nederland innoveert (NLi) plaats. Een primeur voor de stad Rotterdam waar voor de eerste keer het spraakmakende tweedaagse techniekfestival plaatsvond. Ruim 2500 jongeren, techniekstudenten en -docenten, young professionals en andere techniekliefhebbers togen naar het festivalterrein en lieten zich inspireren met de mooiste innovaties en droomprojecten van eigen bodem.

De sprekers, onder wie Doekle Terpstra (Techniekpact), trendwatcher Lieke Lamb en light designer Rogier van der Heide werden hartelijk ontvangen door de bezoekers van Nederland innoveert. Op de beurs werd ook de winnaar van de ruimtereis bekend gemaakt. De winnaar zal eind 2017 met XCOR Space Expeditions de ruimte in gaan en mag zich astronaut noemen.

Wim Kuijken opende het festival met een keynote over de rol van techniek in het beschermen van ons land tegen hoogwater en de zorg voor voldoende zoet water. Volgens Kuijken is het van belang dat we “Als land blijven innoveren om onze voeten in de toekomst droog te houden en daarvoor hebben we voldoende technici nodig. De nieuwe kennis die we opdoen in deltatechnologie is bovendien een fantastisch exportproduct.”

Doekle Terpstra beet het spits af op de tweede festivaldag. Hij was trots op de kracht van innovatie in Nederland en de leidende rol van het bedrijfsleven in de regio Rotterdam. “Het doet me veel om terug te zijn op RDM waar ik ooit als vakbondsbestuurder ben begonnen en hier te zien dat de belangstelling voor techniek weer groeit”, aldus Terpstra. “Het gebrek aan ingenieurs drijft bedrijven de grens over. Iedereen die nu voor techniek kiest, heeft een grote kans op een baan en draagt bij aan de innovatieve kracht van ons land.”

Inspirerende technische showcases

Tijdens het enerverende programma konden bezoekers zich met ruim 25 bijzondere sprekers, 40 mooie paviljoens en meerdere workshops en parallelsessies onderdompelen in de wereld van techniek: van industrieel ontwerpen tot ict, van milieuwetenschappen tot werktuigbouwkunde, industriële automatisering, elektrotechniek en nanotechnologie, voor ieder wat wils. De sprekers en betrokken bedrijven van Nederland innoveert hebben laten zien hoe ver we met ons land zijn op het gebied van innovatie. Op Nederland innoveert werd het Port Innovation Lab geïntroduceerd. Dit is een gezamenlijke initiatief van Port of Rotterdam en YES!Delft. Nieuwe startups met een schaalbaar business model die vanuit de Rotterdamse haven de wereld willen veroveren kunnen een plaats krijgen in het Port Innovation Lab. Het programma biedt het beste van twee werelden: de bewezen aanpak van een succesvolle incubator en het netwerk van Europa’s grootste havenbedrijf.
Op het festival werd een aantal innovaties getoond op het gebied van drones, 3D printen, elektrische en zelfrijdende auto’s, duurzame energie en innovaties voor de haven. Er waren varende drones te zien, een robot die de haven in de toekomst zal beveiligen en een fiets die 135 km/u kan rijden.
Verder werd ReFil geïntroduceerd, 3D printerinkt gerecycled van oude autodashboards en petflessen. De workshop Internet of Things waarbij de integratie van sensoren en communicatietechnologie aan bod komt. Ook konden bezoekers zelf 3D printen en lasersnijden. Het bekendste voorbeeld van Internet of Things is de slimme thermostaat.

Een sterk netwerk met regionale partners

Het enthousiasme onder techniekstudenten, young professionals en middelbare scholen was groot. Maar ook het Rotterdamse bedrijfsleven, waaronder het Rotterdamse Havenbedrijf, Shell, Damen Shipyards, Boskalis, Robot Security Systems en Ampelmann was goed vertegenwoordigd op het festival en presenteerde zich daar, want op NLi smelt het inhoudelijke programma voor techniekliefhebbers samen met oriëntatie op de arbeidsmarkt en de netwerkmogelijkheden van een zakelijke beurs.

Ook bij deze tweede editie is NLi erin geslaagd een platform te lanceren waar zowel bedrijven als technische professionals en studenten elkaar ontmoeten en de passie en kennis voor techniek delen. Het techniekfestival etaleert én bediscussieert aansprekende Nederlandse innovaties en technische showcases waarmee de mogelijkheden en de kansen binnen de techniekbranche tastbaar gemaakt worden voor de bezoekers. De initiatiefnemers van Nederland innoveert beogen de leegloop in deze sector tegen te gaan en nieuwe mensen aan te trekken. “Er is veel techniek en innovatie in Nederland. Het zou zonde zijn als die innovatie niet tot stand komt, omdat we te weinig mensen hebben. Bovendien vertellen we het niet vaak genoeg!” aldus Ralph van Hessen, mede-initiatiefnemer NLi. De inhoud van het plenaire programma werd versterkt door de tastbare innovaties en verhalen achter de droomprojecten van de ingenieurs op de beurs.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden