Nederland innoveert: waterstof en andere technologie

Nederland innoveert

Nederland innoveert: waterstof en andere technologie die de wereld verandert. Op donderdag 21 en vrijdag 22 april vond in de Onderzeebootloods op RDM Rotterdam de derde editie van Nederland innoveert (NLi) plaats. Bijna 4000 jongeren, techniekstudenten en -docenten, young professionals en andere techniekliefhebbers bezochten het festivalterrein en gingen aan de slag met de mooiste innovaties en droomprojecten van eigen bodem. Waterstof als energiedrager leek de grote trend te zijn.

Waterstofrevolutie?

Meerdere aanwezige bedrijven investeren momenteel in waterstoftechnologie omdat ze geloven dat dit, naast electriciteit, de energiedrager van de toekomst is. De jonge start-up Ennology is bezig een generator te ontwikkelen waarmee consumenten in de toekomst zelf thuis waterstof kunnen opwekken om bijvoorbeeld hun auto mee vol te tanken. Op NLi is de ambitie uitgesproken van Hogeschool Rotterdam (HR) om hen hierbij te helpen. HR heeft al langer ervaring met waterstof en liet tijdens het festival de bezoekers met waterstofauto’s rondrijden. Ook Shell investeert in een waterstofnetwerk. Vooruitlopend daarop deden maar liefst 6 Nederlandse teams met hun waterstofauto mee aan de Shell Eco-marathon testdag op het festival.

Techniek is doen!

Dat Nederland veel te bieden heeft op gebied van innovatie, bleek wel uit de meer dan 50 projecten waar de jongeren mee in aanraking kwamen via interactieve demo’s, prototypes, workshops, games en presentaties. In de 8 “Werelden van Techniek” waren uiteenlopende bedrijven als Boskalis, TNO, Stedin, RET, Mourik en Port of Rotterdam aanwezig. RDM Centre of Expertise liet bezoekers ervaren hoe je drones kunt besturen met je gedachten en Bertus Beaumont nam hen mee in de wereld van programmeerbare bacteriën. Nadat op donderdag de Nederlandse teams van de Shell Eco-marathon hun voertuig konden testen, kregen bezoekers vandaag zelf een race-pak aan om in een prototype wagen op de track te rijden. Summerlabb gaf een technology workout speciaal gericht op middelbare scholieren en 100 studenten technisch bedrijfskunde van HR gingen bij RET de uitdaging aan de vloeren van metro’s, trams en bussen op een innovatieve manier schoon te houden.

Nederland innoveert

Ook bij deze derde editie is NLi erin geslaagd een platform te lanceren waar zowel bedrijven als technische professionals, jongeren en studenten elkaar ontmoeten en de passie en kennis voor techniek delen. Het techniekfestival etaleert én bediscussieert aansprekende Nederlandse innovaties en technische showcases waarmee de mogelijkheden en de kansen binnen de techniekbranche tastbaar worden gemaakt voor de bezoekers. De initiatiefnemers van Nederland innoveert beogen nieuwe aanwas te werven voor deze belangrijke economische sector. “Er is veel techniek en innovatie in Nederland. Het zou zonde zijn als die innovatie niet tot stand komt, omdat we te weinig mensen hebben.” aldus Ralph van Hessen, mede-initiatiefnemer NLi.

Over Nederland innoveert

Nederland innoveert (NLi) is een nationaal platform dat techniek en innovatie in Nederland stimuleert. We prikkelen scholieren om te kiezen voor een technische studie en technische studenten en afgestudeerden om door te stromen naar een technische vervolgstudie of (vervolg)baan. Tijdens NLi laten we zien wat er op dit gebied allemaal mogelijk is. Op het podium vertellen vooraanstaande technici over hun bijzondere projecten. Deelnemende bedrijven laten bezoekers hun projecten zelf ervaren. Op NLi worden (aankomende) technici geïnspireerd met de mogelijkheden, uitdagingen en maatschappelijke relevantie die technische ‘droombanen’ te bieden hebben. NLi is een bruisend techniekfestival dat zich kenmerkt door afwisseling en diversiteit. De partners van Nederland innoveert zijn: Shell, RET, Gemeente Rotterdam, RDM Rotterdam, Hogeschool Rotterdam, RDM Centre of Expertise, Albeda College, Zadkine, Techforce Rijnmond, STC-group.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden