Nederland met cybertop op de kaart

Cybertop op Global Conference on Cyberspace 16-17 april

Het internet vrij, open en veilig houden. Dat is het belangrijkste doel van de Global Conference on Cyberspace, een grote, internationale top in het Haagse World Forum. Voor de conferentie komen op 16 en 17 april ruim 1600 vertegenwoordigers van minstens 100 overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties naar Den Haag. Zij overleggen over de bescherming van privacy en data op internet en de bestrijding van cybercrime.

Sony-hack

De recente Sony-hack onderstreept het belang hiervan, zegt Chris Painter, cybercoördinator van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij verwijst naar de vermoedelijk Noord-Koreaanse cyberaanval op de filmafdeling van Sony. Het zorgde ervoor dat het bedrijf zijn comedy The Interview niet uitbracht. „Die hack combineerde een destructieve aanval met het vernietigen van data van een commerciële sector in ons land. Daarmee was het een schending van onze soevereiniteit, maar ook een poging om de vrijheid van meningsuiting in te dammen, gecombineerd met fysieke bedreigingen. Het was de perfecte storm.”

Cyber is hot

Het toont aan dat cybercriminaliteit allang niet meer alleen een onderwerp is voor goed ingevoerde techneuten. „Cyber is hot; iedereen vindt het belangrijk”, zegt Painter. Cyberaanvallen en inmengingen zullen alleen maar toenemen en zijn in toenemende mate ernstig, zegt Painter. „Daders kunnen internationaal georganiseerde criminele groepen zijn of staten. Neem de ddos-aanvallen op financiële diensten, die weliswaar niet de infrastructuur raken, maar wel zorgen voor ongemak en sociale ontwrichting. Ze vergen goede beschermingsmechanismen. Ik weet dat Nederland die heeft. Maar dat is niet genoeg. Je moet internationaal samenwerken, elkaar inlichten als je iets raars ziet. Deze cyberconferentie is wat dat betreft een grote kans.”

Nederland probeert zich met de conferentie tegelijkertijd op de kaart te zetten als de cyberstaat bij uitstek, met een bloeiende it-sector, een gedegen digitale infrastructuur en met consumenten en bedrijven die technologische innovaties enthousiast omarmen.

Bron: De Telegraaf

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden