Nederlandse innovaties in energieopslag

Innovaties in energieopslag

Op de Energy Storage Day die op woensdag 7 oktober van 13.30 tot 16.00 uur wordt gehouden in de Boschzaal op de Vakbeurs Energie is de volle breedte van innovaties in energieopslag te beleven.

In de transitie naar een volledig duurzame en schone energievoorziening zal de opslag van energie een steeds grotere rol gaan spelen. Adviesbureau McKinsey noemde recent  de grootschalige opslag van energie nog de grootste uitdaging van de energietransitie. Leden van Energy Storage NL werken continu aan nieuwe innovatieve en betaalbare oplossingen voor opslag waardoor het energiesysteem van morgen betrouwbaarder, schoner en betaalbaarder wordt.

  • Tijdens de Storage Day laten de leden van Energy Storage NL – het FME platform voor energieopslag – de kansen zien die energieopslag biedt, delen zij de ervaringen die zijn opgedaan en geven ze een overzicht van de technologie die beschikbaar is.
  • Jillis Raadschelders van DNV-GL brengt de kansen in beeld voor energieopslag in binnen- en buitenland en Jos Blom van Alliander vertelt over de belangrijkste lessons learned  uit het Alliander AllStore programma.
  • FME presenteert de uitkomsten van een studie naar de belemmeringen voor opslag van energie. Ruim 80 bedrijven uit de sector van de energieopslag hebben hier aan meegedaan. De uitkomsten van het onderzoek worden, samen met de adviezen van ESNL, aangeboden aan Richard Verbree, lid van het Topteam van de Topsector Energie. Een belangrijke uitkomst van het onderzoek is de noodzaak om opslag een aparte positie te geven in de wet- en regelgeving. Tot nog toe kende die regelgeving alleen producenten en afnemers van energie. Maar opslag is allebei en past daarmee niet goed in de huidige regelgeving waardoor de waarde van opslag nog niet maximaal kan worden benut.

Op de Storage Day passeren verder zes verschillende opslagtechnologieën de revue:

  1. Ecovat® een ondergronds warmteopslagsysteem met een extreem goede opslagcapaciteit en levensduur
  2. Elestor, een unieke waterstof-broom flow batterij
  3. S4-Energy kinetische opslag met vliegwielen
  4. PARKID energieopslag met gecomprimeerde lucht in de bodem
  5. Dr TEN zeezout batterij
  6. DIFFER geeft een kijkje in de keuken van toekomstige opslagtechnologieën

Daarnaast is Energy Storage aanwezig op de Vakbeurs Energie om advies en uitleg te geven over energieopslag en toepassingen.

De Energy Storage Day is een initiatief van Energy Storage NL, het platform voor energieopslag van het FME Cluster Energy. Aanmelden is nog mogelijk.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden