Nederlandse procesindustrie in 2030 de veiligste ter wereld

Nederlandse procesindustrie momenteel veiligste en wil nog veiliger worden

“De Nederlandse procesindustrie is al de veiligste ter wereld.” Dat zegt Willem Henk Streekstra, werkzaam bij werkgeversorganisatie VNO/NCW en is daar met name verantwoordelijk voor de belangenbehartiging op het gebied van procesveiligheid van de industrie. Onlangs was er een bijeenkomst met staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat, vertegenwoordigers van de sector (Veiligheid Voorop) en de wetenschap. Volgens de staatssecretaris moet de procesindustrie in 2030 de veiligste ter wereld zijn.

Streekstra is wel te spreken over de houding van de staatssecretaris. “Met enige regelmaat treffen we haar. Ze wil regelmatig met bedrijven praten. Dat vinden wij een goed idee. Ze wil weten wat er speelt, dus ze zoekt de contacten met de bedrijven op. Op basis van haar bevindingen wil ze haar beleid zo goed mogelijk maken.”

“Wij willen vooral nog veiliger worden”, zegt Streekstra. “Dat wij echter al de veiligste zijn, blijkt uit de statistieken. We zijn, vergeleken met andere industrieën, een van de veiligste industrieën. Maar wat we willen is dat we eigenlijk nog verder gaan en aan de knoppen draaien. Veiligheid is de belangrijkste pijler onder een gezonde chemiesector. Als de boel immers ontploft is de schade enorm, zo niet een faillissement, zie Chemiepack in 2011.”

“We zijn altijd bezig om veiligheid te verbeteren, vooral met betrekking tot het menselijke aspect. Wie elke dag naar het bedrijf gaat en misschien even niet oplet, maakt een fout. Ik vind het heel belangrijk om blijvend heel veel aandacht te hebben voor de menselijke factor. Door inspraak te hebben binnen het bedrijf moeten we iets te bedenken dat ondanks de menselijke factor niks aan het toeval of per ongeluk wordt overgelaten. Werknemers moeten zich daarvan altijd bewust zijn om te voorkomen dat er een risico ontstaat. Dat is eigenlijk wat wij beogen en willen. Het kan beter en daar willen we naartoe.”

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden